U EUROPSKOM PARLAMENTU

Paul McCartney poziva na obroke s manje mesa

  • Autor: N. LJ. J.
  • Zadnja izmjena 03.12.2009 09:36
  • Objavljeno 03.12.2009 u 08:56
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Danas, 3. prosinca, u Europskom parlamentu održat će se konferencija na temu globalnog zatopljenja i politike održive prehrane na kojem će predsjednik Međuvladine skupine za klimatske promjene dr. Rajendra K. Pachauri i aktivist za zaštitu okoliša sir Paul McCartney tražiti od donositelja zakona i stručnjaka da se usredotoče na ono što pojedinci mogu napraviti protiv klimatskih promjena, kao na primjer jesti manje ili ništa mesa

Prema izvješću 'Livestock’s Long Shadow' koje je Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) pri UN-u objavila 2006, mesna industrija je odgovorna za 18 posto ukupne emisije stakleničkih plinova što je više od ukupnog svjetskog prometa. Mesna industrija neučinkovita je u korištenju prirodnih resursa, a izvješće također iznosi i da mesna industrija emitira puno veće količine stakleničkih plinova i koristi puno veće količine vode u odnosu na proizvodnju jednake količine vegetarijanske hrane.

Uoči UN-ove konferencije o klimatskim promjenama koja će se održati u Kopenhagenu od 7. do 18. prosinca i današnjeg događaja u Europskom parlamentu, javnost zanima stav predsjedničkih kandidata o mjerama koje trebamo svi poduzeti da smanjimo štetne klimatske promjene. Jesu li predsjednički kandidati svjesni toga da se klimatskim promjenama trebamo baviti na svim razinama – lokalnoj, državnoj, europskoj i svjetskoj, ali i na razini pojedinca, i jesu li spremni zalagati se da se u Hrvatskoj uvede barem jedan vegetarijanski dan u tjednu kako bi pridonijeli smanjenju klimatskih promjena?

Prema istraživanju javnog mnijenja iz 2007, u Hrvatskoj živi više od 150.000 vegetarijanaca i vegana, a 86 posto građana podržava vegetarijanski način prehrane.

Vlasti mogu odigrati važnu ulogu i pomoći građanima da smanje unos mesa i ostalih životinjskih proizvoda. U različitim dijelovima svijeta pojavljuju se kampanje za bezmesni dan u tjednu. Npr. grad Ghent, u Belgiji, u suradnji s NVO uveo je četvrtak kao vegetarijanski dan. U svih 35 škola na taj dan nude se jedino vegetarijanski obroci, a građanima su dostupne brošure s uputama gdje mogu naći vegetarijanska jela. Slične programe u škole već uvodi grad Baltimore u SAD-u, Sao Paulo u Brazilu i Hasselt u Belgiji. U Velikoj Britaniji kampanja Bezmesni ponedjeljak (the Meat Free Monday) potiče ljude da otkriju prednosti bezmesne prehrane. Švedska vlada izdala je upute o zdravoj i klimatski prihvatljivoj prehrani koja uključuje preporuku o smanjenju mesnih obroka.

S obzirom na to da hrana, a posebno mesni proizvodi, ima značajan utjecaj na emisiju stakleničkih plinova, najmoćnije sredstvo koje imamo u borbi protiv klimatskih promjena mogle bi biti upravo vilice. Svaki put kad jedemo vegetarijanski obrok umjesto mesnog, pridonosimo smanjenju emisija stakleničkih plinova koje uzrokuju globalno zatopljenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi