KORISNI SAVJETI

Patite od nadutosti? Evo kako ćete je se zauvijek riješiti

27.06.2019 u 06:09

Bionic
Reading

Ako i vi spadate među osobe koje muku muče s neugodnim osjećajem nadutosti pa nakon što ste jedan dan bez problema uletjeli u omiljene traperice visokog struka, a drugi dan jedva zakopčali gumb, razveselit će vas to da uz promjenu određenih navika možete stati ovom problemu na kraj

Male promjene životnih navika mogu napraviti veliku promjenu kad je riječ o dosadnom problemu napuhnutosti.

Evo što biste trebali svakako dodati svom jelovniku:

Probiotici

Budući da neki probiotički suplementi mogu uzrokovati plinove ili nadutost, stručnjaci kažu kako je bolje rješenje prehrana koja sadržava ove zdrave crijevne bakterije poput npr. jogurta. 'Jogurt je jedan od najjednostavnijih načina dobivanja probiotika u prehrani. Možete jesti fermentirano povrće poput kiselog kupusa ili piti npr. napitak od kombuche ili kefir, samo oprezno jer nekad takvi proizvodi mogu sadržavati previše šećera', objašnjava dr. Courtney Schuchmann s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Chicagu.

Hidratacija

Vjerojatno ste već nebrojeno puta pročitali kako biste trebali piti više vode. To nije bez razloga. Naime, voda će omekšati vašu stolicu, što je čini lakšom za prolazak te će smanjiti nadutost i konstipaciju. Dobra hidratacija također povećava izlučivanje sluzi u crijevima.

Pripazite na unos natrija

Ako se osjećate naduto nakon osobito slanog obroka, možete okriviti natrij - ako ga ima previše u vašoj prehrani, bubrezi zadržavaju vodu. Dobra vijest je to kako im smanjenje natrija pomaže 'isprati' sav višak vode u tijelu, što će pomoći smanjiti natečenost. Preporučuje se konzumacija kuhanih obroka, a pripazite i na sadržaj natrija prilikom kupnje namirnica.

Nemojte guliti voće

Ako imate običaj oguliti voće prije nego ga pojedete, razmislite još jednom. Kora jabuke ili kruške ima netopiva vlakna koja pomažu probavi.

Izbjegavajte gazirana pića

Mjehurići u gaziranim pićima jedni su od glavnih krivaca za napuhnuti trbuščić. Stoga se svakako preporučuje izbjegavanje svih oblika gaziranih pića koja valja zamijeniti običnom vodom.

PREPORUKA NUTRICIONISTA

Mučite muku s kilogramima? Ovih deset namirnica pokušajte jesti češće

Pogledaj galeriju

Smanjite unos ugljikohidrata

Škrob koji se nalazi u namirnicama kao što su kruh i tjestenina potiče zadržavanje vode. No bitno je pripaziti na vrijeme u kojem se ova vrsta hrane konzumira pa svakako nastojite izbjegavati ugljikohidrate prije spavanja, kako se idućeg jutra ne biste probudili napuhnuti.

Oprezno s nekim vrstama povrća

Biljke krstašice, u koje spada povrće poput kelja, brokule, cvjetače i prokulica, bogate su složenim trisaharidima (glukoza, galaktoza i fruktoza), čijom se razgradnjom oslobađa puno plina, što vaš trbuh može jako napuhati. Naravno, to ne znači kako trebate potpuno izbaciti ovo povrće s jelovnika, već pronaći neku mjeru optimalnu za vas.

Smanjite unos mliječnih proizvoda

Ne morate čak biti ni alergični na mliječne proizvode, dovoljna je malo povišena osjetljivost na laktozu ili kazein da bi njihovo konzumiranje izazvalo neugodno napuhivanje. Pokušajte na nekoliko tjedana izbaciti iz upotrebe mlijeko i mliječne proizvode i provjeriti kako će vam tijelo reagirati na to.

Izbjegavajte prejedanje

Ako čekate nekoliko sati do sljedećeg obroka, bit ćete vrlo gladni kada dođe vrijeme za jelo, što može rezultirati prejedanjem i nadutim trbuhom. Zato je puno bolja opcija nekoliko malih obroka tijekom dana.

Ne štedite na hrani bogatoj kalijem

Minerali poput kalija pomažu pri uravnoteženju tekućine u tijelu te sprečavaju pojavu nadutosti. Namirnice koje su prepune kalija su banane, dinje, mango, špinat, rajčice, orasi te šparoge, koje sadržavaju aminokiseline naziva asparagin. Upravo te aminokiseline djeluju kao diuretik koji pomaže pri izlučivanju viška tekućine iz organizma.

Povećajte unos đumbira

Đumbir ubrzava prolaženje hrane kroz probavni trakt i smanjuje njeno vrijeme zadržavanja u crijevima, zato ga slobodno dodajte u čaj ili kao začin u jela.

Masirajte trbuh

Kako biste izbjegli nadutost i napuhnutost, posegnite za receptom za koji mnogi kažu da je vrlo učinkovit - masažom trbuha. Pokušajte masirati abdomen u smjeru probavnog sustava. Prstima napravite slab pritisak na području desnog kuka, polako povlačite ruku u smjeru rebara, pa zatim dolje, u smjeru debelog crijeva. Zvuči neobično, no to zbilja pali!