HIT IZ DANSKE

Revolucionarna metoda: Evo u čemu je tajna najjednostavnije dijete na svijetu

24.04.2019 u 06:35

Bionic
Reading

Dankinja Suzy Wengel osmislila je Sense dijetu koja je osvojila svijet! Radi se o revolucionarnoj metodi mršavljenja koja se provodi mjerenjem količina hranu šakama što pojednostavljuje provođenje ove dijete

Ova direktorica biotehnološke tvrtke RiboTask, nutricionistica, poduzetnica i mama petero djece, patila je cijeli život od prekomjerne težine, a primjernom lako primjenjivih pravila za 10 mjeseci je uspjela smršavljeti čak 40 kilograma i zadržati se na toj težini, što je nevjerojatan uspjeh.

Najvažnije je, dodaje, iako se čini vrlo jednostavno, naučiti prepoznati sitost.

'U životu sam često imala duga razdoblja kad nisam uspjela prepoznavati sitost. Zato sam stalno jela bez obzira na signale koje mi je slao mozak. Sad moj sustav radi kako bi trebao, ali tijelu su trebale tri godine da nauči prepoznati prirodne signale sitosti', kaže S. Wengel.

UBOJICE MASNIH NASLAGA

Ne morate gladovati: Ovih 30 niskokaloričnih namirnica olakšat će vam mršavljenje

Pogledaj galeriju

U čemu je tajna ove najjednostavnije metode mršavljenja? Odlučite li skidati kilograme ovim načinom, nećete se morati zamarati zbrajanjem kalorija koje jedete jer ćete unos ograničiti s četiri šake hrane po obroku, od čega je jedna šaka proteina, jedna ugljikohidrata i dvije šake povrća.

'Riješivši napokon zagonetku mršavljenja, dobila sam želju podijeliti svoju metodu s drugima. Pitala sam se kako bi bilo kad bih i drugima s viškom kilograma pomogla da pronađu sličnu slobodu. Prošla sam obuku za dijetetičara i istodobno sam si zadala zadatak da stavim na papir sve što sam naučila. Želja mi je bila da se moja metoda temelji na zdravom razumu i jednostavnosti. Htjela sam pomoći ljudima da izbjegnu monotoniju brojanja kalorija i vaganja hrane', objašnjava autorice Sense dijete Suzy Wengel u svojoj knjizi 'Skandinavska Sense dijeta' u izdanju Egmonta.

Sense dijetu odlikuje jednostavnost što uvelike olakšava provođenje dijete. Ako se odlučite na ovakav način prehrane dnevno možete pojesti najviše tri obroka na dan i jednu žlicu masnoće sa svakim obrokom.

'Naziv Sense dijeta nadahnut je idejom 'zdravog razuma'. Nije slučajno da sam se odlučila baš za to ime; osim što je Sense dijeta jednostavna i lako savladiva, kad je rijeć o sastavu i količinu hrane koju odaberemo jesti, temelji se na zdravom razumu', smatra Suzy.

Kod većine ljudi veličina ruku i dlanova je proporcionalna s njihovih građom i visinom, pa će žene svojim šakama izmjeriti u prosjeku preporučenih 1.500 kalorija dnevno, dok će muškarci izmjeriti prosječno oko 2.000 kalorija.

Najmanje 2 od 3 dnevna obroka trebaju sadržavati kombinaciju povrća, bjelančevina, škroba/voća i masnoće.

Primjenom načela Scandi Sense dijete tjedno se gubi u prosjeku od 400 do 800 grama, a svaki obrok trebao bi biti načinjen od najviše četiri šake pravilno uravnotežene hrane.

U ovoj prehrani, objašnjava Suzy nema zabranjenih namirnica, a premda zvuči nevjerojatno, nema potrebe za tjelovježbom! Ali vjerojatno ćete poželjeti vježbati kad se kilogrami počnu topiti.

Što se tiče same dijete, ona nije bezukusna jer postoji niz nevjerojatno ukusnih, niskokaloričnih jela koja će zadovoljiti sve ukuse, a crnu kavu, čajeve i dijetalna bezalkoholna pića možete piti po potrebi, ali razumno. Dakako, ne zaboravite ni na vodu: potrebno je piti od litru do litru i pol vode dnevno.