HRVATSKI SPIDERMANI

Parkour sve češća aktivnost među mladim Hrvatima

15.12.2010 u 08:49

Bionic
Reading

Parkour je prirodna metoda razvijanja ljudskog tijela kako bi bilo sposobno kretati se što brže i efikasnije, koristeći pritom samo okolinu

U osnovi, parkour je vještina koju čovjek koristi da bi najbrže (najefikasnije) stigao od točke A do točke B. No isto tako bi trebalo znati kako se vratiti nazad od točke B do točke A (što ne mora biti nužno istim putem, ovisno o situaciji) isto tako efikasno i brzo. Parkour je vještina koja nam omogućava da istražimo potencijal našeg tijela.

Ova je aktivnost sve popularnija među mladim Hrvatima. Najpoznatije su parkour grupe iz Splita, Zagreba i Osijeka. U Splitu, primjerice, Sportska udruga Parkour team Split ima oko 50 članova, a kažu da je kod njih već oko 150 ljudi naučilo parkour tehnike. Nemaju prostor za trening, pa im je tako cijeli grad vježbalište. U Osijeku najčešće vježbaju u osječkoj Tvrđi.

Najčešće se radi o momcima od 16 pa do dvadeset i koje godine. Oni bez problema mogu preskočiti s jednog na drugi zid udaljen 2,5 metra ili se spustiti na tlo sa zida visokog pet metara. Nije ni čudo da su ih mnogi prozvali - spidermanima

Ima ozljeda, a ogrebotine su svakodnevna pojava. No, stvar je u tome da se iz glave izbaci strah i tako se vježba i tijelo i um, kažu mladi spidermani. Jedina potrebna oprema su obična majica, udobna trenirka i par trkaćih tenisica.

Inače, pokret parkour je 60-ih godina prošlog stoljeća inicirala francuska vlada, koja je razvijanjem ovakvih disciplina kod svojih vojnika željela omogućavati sigurnije, efikasnije i lakše prelaženje i savladavanje prepreka od točke A do točke B. Parkour se naknadno pretvorio u pokret koji su prihvatili mladi diljem svijeta.

Pogledajte više o ovoj vještini u dokumentarnoj emisiji snimanoj s udrugom Parkour Hrvatska