LJEKOVITE MIRODIJE

Ovo su začini koje biste uvijek trebali imati pri ruci

22.05.2013 u 08:00

  • +13

Začinsko bilje

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Bionic
Reading

Dobro odabrani začini neko sasvim obično jelo u tren oka mogu pretvoriti u pravu deliciju. Osim toga, začini imaju i brojne pogodnosti za zdravlje, stoga doista ne postoji opravdan razlog da se malo ne poigrate njihovim okusima

'Tehnički gledano, začini su povrće u koncentriranom obliku. Kao i povrće, oni sadrže tisuće zdravih spojeva, uključujući i antioksidanse', kaže Wendy Bazilian, savjetnica za prehranu, piše Yahoo Shine.

Curry u prahu
Pogodnosti za zdravlje

'Glavna uloga u mješavini ovih začina pripada kurkumi koja sadrži kurkumin, snažan antiupalni sastojak koji je 50 puta učinkovitiji od vitamina C ili E', tvrdi Bharat Aggarwal, doktor i profesor na Sveučilištu Texas te autor knjige 'Healing Spices'. U stvari, jedna studija pokazala je kako kurkumin inhibira rast određenih stanica raka dojke, a druga istraživanja pokazuju kako može zaštiti od karcinoma želuca i debelog crijeva.

Kako ga koristiti
Curry utrljajte na sirovo meso ili ribu prije pečenja ili ga pak upotrijebite za laganu, ali tako sočnu juhu prema receptu kuharice Aliye LeeKong, koja radi kao šefica kuhinje u njujorškom restoranu Junoon. 'Uzmite bundevu, prepolovite je, očistite od sjemenki. Obje polovice stavite na papir za pečenje, lagano prelijte maslinovim uljem, malo posolite te pecite u pećnici 45 do 50 minuta na 200 stupnjeva. Za to vrijeme na srednje jakoj vatri prodinstajte dva sitno nasjeckana luka, nasjeckana tri češnja češnjaka, dvije velike žlice curryja u prahu, malo soli i žlicu maslinova ulja. To sve dinstajte sve dok luk ne postane mekan. Pečenu bundevu stavite u blender, dodajte dinstanu smjesu luka, šest šalica pilećeg temeljca i jednu trećinu šalice vrhnja ili milerama te miksajte sve dok smjesa ne postane glatka.

Ružmarin
Pogodnosti za zdravlje
'Roštiljanje i pirjanje zahtijeva malo ili pak ništa dodatne masnoće, a kuhanje na visokoj temperaturi proizvodi spojeve zvane heterociklički amini, koji su štetni slobodni radikal, a mogu uzrokovati karcinom', objašnjava Hannah El-Amin, dijetetičarka u bolnici Northwestern Memorial u Chicagu. Srećom, mariniranje mesa u mješavini napravljenoj s ružmarinom prije pečenja sprečava nastanak heterocikličkih amina i do 84 posto, pokazala je studija Sveučilišta u Kanzasu.

Kako ga koristiti
Za marinadu za piletinu ili odrezak kombinirajte dvije velike žlice maslinova ulja, pola šalice limunova soka, pola dobro usitnjenog češnja češnjaka te veliku žlicu ružmarina.
Pomiješajte zajedno jednake količine timijana, ružmarina i origana te tu smjesu utrljate na pileća prsa, savjetuje Limor Baum, dijetetičar iz New Yorka.

Origano
Pogodnosti za zdravlje

Jedna veće žlica origana sadrži šest mikrograma vitamina K, ključnog za izgradnju kostiju, jednaku tu količinu antioksidansa kao tri šalice špinata. Osim toga, istraživanja pokazuju kako origano može pomoći u obrani od želučane gripe. 'Bakterije često u organizam ulaze putem hrane koju jedemo, a origano sprečava razmnožavanje tih bakterija, a samim time i pomaže da ostanemo zdravi', kaže Wendy Bazilian, savjetnica za prehranu.

Kako ga koristiti
Kako biste napravili umak za saltu, u tavi na srednjoj vatri na dvije minute zagrijte jednu veliku žlicu maslinova ulja, prstohvat crvene paprike i polovicu čajne žličice origana. Tu smjesu prelijte preko svježeg špinata te dodajte još nekoliko kapi crvenog vinskog octa.

Cimet
Pogodnosti za zdravlje

'Promjena razine šećera u krvi u može rezultirati osjećajima gladi i žudnje, a spojevi antioksidansa koji se nalaze u cimetu mogu pomoći te nagle amplitude metabolizma poboljšavajući način na koji stanice razgrađuju glukozu', objašnjava El-Amin. Štoviše, istraživanja pokazuju kako konzumacija pola čajne žličice cimeta na dan može smanjiti izloženost riziku obolijevanja od dijabetesa i bolesti srca u svega šest tjedna.

Kako ga koristiti

Preko vrha pečenih slatkih krumpira pospite malo cimeta i muškatnog oraščića. Cimet se odlično slaže s lećom. LeeKong preporučuje da jednu šalicu zelenu leću kuhate s dvjema šalicama povrtnog temeljca i štapićem cimeta koji valja ukloniti prije posluživanja jela.

Đumbir
Pogodnosti za zdravlje

Osim što pomaže kod smirivanja želuca, ovaj papreni začin također može umanjiti bol izazvanu vježbanjem. Jedna studija tako je pokazala kako su osobe koje su konzumirale jednu čajnu žličicu mljevenog đumbira svaki dan tijekom 11 dana iskusile čak 25 posto manju bol izazvanu upalom mišića. Naime, smatra se kako gingerol, kemijski spoj u đumbiru smanjuje upalu i blokira živčane puteve koji prenose signale boli. Jedno tajlandsko istraživanje nedavno je pak pokazalo kako žene koje svakodnevno konzumiraju đumbir imaju veći raspon pažnje te postižu bolje pamćenje.

Kako ga koristiti
U palačinke, vafle ili tijesto za kolače dodajte jednu osminu čajne žličice đumbira, ili pak ovim začinom lagano pospite tost ili pak preko maslaca od kikirikija.
Za desert od 160 kalorija, đumbir pospite preko pola šalice sladoleda od vanilije ili smrznutog jogurta te polovice male kruške.

Cimet
Muškatni oraščić
Pogodnosti za zdravlje

Iako ima pomalo slatkast okus, ovaj začin može pomoći u sprečavanju karijesa. 'Usta su prepuna bakterija, a muškatni oraščić protiv klica se bori antibakterijskim spojevima', kaže Bazilian. Prema talijanskim znanstvenicima, od svih antibakterijskih spojeva glavnu ulogu ima macelignan koji smanjuje zubni kamenac za 50 posto i iskorjenjuje mikrobe koji štete zubima. Osim toga, muškatni oraščić bogat je zaštitnim protuupalnim spojevima koji mogu sniziti rizik obolijevanja od karcinoma.

Kako ga koristiti
Dodajte četvrtinu žličice muškatnog oraščića u mljevenu kavu. Prema Bazilianovu savjetu, čili možete pripremiti u slow-cookeru s četvrtinom žličice mljevenog muškatnog oraščića, pola kilograma mljevene piletine ili puretine, dvije konzerve slanutka koji je ispran i ocijeđen, dvije konzerve pelata, jednom četvrtinom čajne žličice cimeta, jednom osminom čajne žličice češnjaka u prahu te malo soli i papra, a sve se treba kuhati od četiri do šest sati.

Crvena paprika
Pogodnosti za zdravlje

Kapsaicin, spoj koji paprici daje ljut okus također pomaže organizmu u sagorijevanju više kalorija i masti. Studija Sveučilišta Purdue pokazala je kako ljudi koji gotovo svakom obroku dodaju žličicu crvene paprike u pravilu pojedu gotovo 70 posto manje kalorija te osjećaju manju žudnju za masnom, kaloričnom i slanom hranom.

Kako ga koristiti
Umiješajte malo crvene paprike u posudu s kupljenim humusom, ili pak mljevenu papriku pospite po pšeničnom tostu namazanom mljevenim avokadom ili pak dodajte crvene paprike u svježe pečene kokice. Kada su u pitanju slatki zalogaji, isprobajte kombinaciju tamne čokolade i ljute paprike.

Kim
Pogodnosti za zdravlje

Jedna žličica ovih aromatičnih sjemenki zadovoljava 22 posto dnevnih potreba za željezom, mineralom koji pomaže u održavanju visoke razine energije te pomaže imunitetu u borbi protiv gripe. Prema jednom istraživanju, kumin također može poboljšati pamćenje.

Kako ga koristiti
Pomiješajte 10 narezanih mrkvi, dvije žlice maslinova ulja, dvije i pol žlice soli, dvije čajne žličice sjemenki kima te to sve prepecite u pećnici na 20 minuta na 200 stupnjeva.
Lagano na tavi na srednjoj vatri prepržite polovicu čajne žličice kima, a zatim sjemenke dodajte u rižu prije kuhanja.