STANITE NA LOPTU

Ovo su sigurni znakovi da ste pred živčanim slomom

13.03.2017 u 10:00

Bionic
Reading

Imate problema s koncentracijom? Ne možete spavati? Imate osjećaj kao da ćete se rasplakati? To su samo neki od upozoravajućih znakova koje vam šalje vaše tijelo jer ste pod ogromnim stresom

Iako živčani slom nije klinički pojam i ne smatra se duševnom bolesti, to ne znači da nije ozbiljan problem. Živčani slom se obično javlja kada životni zahtjevi postanu emocionalno i fizički neizdrživi. Razlozi za takvo stanje mogu biti različiti, od traumatičnog prekida veze, novčanih teškoća pa do osjećaja silne preopterećenosti. Ako ste na rubu živčanog sloma, možda se osjećate kao da ćete se rasplakati, dok se neki pak bore s jakim osjećajem krivnje, niskim samopoštovanjem ili povjerenjem.

'Živčani slom je situacija u kojoj osoba ne može normalno funkcionirati zbog ogromne količine stresa', ističe dr. Erin Engle, profesorica iz medicinskog centra Sveučilišta u Kolumbiji. Stručnjaci se slažu da se se znakovi da ste pred živčanim slomom ne smiju igonorirati pa stoga ne oklijevajte potražiti stručnu pomoć!

Evo sedam simptoma živčanog sloma:

Previše ili premalo sna

Promjena u navikama spavanja je još jedan znak upozorenja. Neki ljudi tako san smatraju svojevrsnim bijegom pa previše spavaju, a neki imaju mogu razviti neki oblik nesanice jer njihov mozak toliko radi da se ne mogu opustiti i zaspati. U glavi im se non stop roje misli i iznova preispituju situacije koje im izazivaju stres, što ponovno stvara nervozu pa osoba ne može zaspati. Simptomi nesanice su dugo vrijeme budnosti prije padanja u san, kratki intervali spavanja i rano buđenje

Promjene apetita

Neki kad su pred živčanim slomom, možda jedu previše, a neki ne jedu ništa. Hormon stresa kortizol može potaknuti želju za masnom, kalorijama bogatom hranom. Štoviše, kad ste pod stresom, možete biti manje motivirani za pripremu zdravih obroka.

Umor

Ekstremni umor također može biti znak da ste pod ogromnim stresom, možda čak i osjećate opću slabost. Aktivnosti kojima ste prethodno rukovali s lakoćom, mogu postati sve teže, a neke stvari kojima ste se veselili, više vam nisu interesantne. Izgubili ste i zanimanje za seks? Da, gubitak libida obično je povezan sa stresom.

Fizička bol

Kada smo pod stresom, tijelo reagira na svoj način. Mišići, osobito oko glave i vrata, postaju napeti. Napetost i glavobolje mogu biti znakovi drugih zdravstvenih problema. Muče li vas bolovi u trbuhu? To je također jasan pokazatelj da ste pod stresom, kaže ova psihologinja, dodajući kako neki od simptoma mogu biti i probavne smetnje poput problema sa stolicom: zatvora ili proljeva. Stres naime, uzrokuje teškoće s probavom. 

Loša koncentracija

Kronični stres utječe na našu sposobnost koncentracije na posao i svakodnevne funkcije. U težim slučajevima, hormon stresa kortizol može pogoršati pamćenje. Važno je prepoznati razinu stresa i poduzeti korake koji ga mogu ublažiti. Pronađite neki hobi koji vas opušta, uživajte u prirodi, vježbajte, družite se s obitelji ili prijateljima… 

Problemi s disanjem

Dobro pripazite na klasične znakove tjeskobe poput stezanja u prsima ili ubrzanog disanja. Budite oprezni jer brzi, plitki udisaju mogu pojačati odgovor tijela na stres još više! Stručnjaci preporučuju vježbe disanja kako biste smanjili stres. Ako se problem i dalje ne rješava i traje jednakim intenzitetom, potražite pomoć stručnjaka.

Tjeskoba i depresija 

Imate li nemirne misli, ne uživate u stvarima koje vas inače ispunjavaju i osjećate li se bespomoćno, možda patite od depresije? Tjeskoba je pak uzrokovana strahom ili fobijama i onemogućava stvarno sagledavanje situacije, a može poremetiti i san. Tjeskoba i depresija mogu biti znak i da ste pred živčanim slomom. Ako pak imate nemirne misli ili čak razmišljate o najgorem, svakako zatražite stručnu pomoć. Kronična depresija koja se ne liječi može dovesti do mentalnih i fizičkih problema.