POMLAĐUJUĆI UČINAK

Ovo su make up trikovi legendarne beauty čarobnice namijenjeni zrelijim damama

25.03.2023 u 15:42

Bionic
Reading

Beauty rutina mijenja se i s dobi pa vizažisti savjetuju da je vrlo bitno prilagoditi način šminkanja

Legendarna beauty čarobnica i istaknuta vizažistica Sandy Linter ističe da je vrlo bitan način na koji se nanosi make up, osobito u starijoj dobi.

Od osvježenja izgleda pa do učinkovitih trikova zbog kojih oči izgledaju otvorenije, a lice mlađe, proslavljena vizažistica za francusko izdanje Voguea savjetuje kako se pravilno našminkati u zrelijoj dobi.

Linter je rođena 1969. godine u Brooklynu te je vrlo poznato ime u svijetu mode.

Započela je karijeru radeći za poznatog frizera Kennetha Battellea u New Yorku, čije su klijentice, između ostalih, bile Jackie Onassis i Barbara Walters.

efektno izdanje

Nicole Kidman nikad ne griješi na crvenom tepihu, a ovaj će se stajling pamtiti samo zbog jednog detalja

Pogledaj galeriju

Tijekom 70-ih surađivala je s poznatim fotografima poput Irvinga Penna, Helmuta Newtona i Arthura Elgorta, a 80-ih je bila zadužena za make-up supermodela Iman, Cindy Crawford i Patti Hansen u kampanjama za Vogue. Od tada Linter nije usporila te je radila s vojskom slavnih ljepotica, uključujući Christie Brinkley, Elizabeth Hurley, Debbie Harry...

Kako je modna industrija - napokon - počela slaviti i žene iznad određene dobi, Linter vjeruje da je došlo vrijeme za zrelije dame da se poigraju make-upom.

  • +9
Sharon Stone Izvor: Profimedia / Autor: MEDIAPUNCH / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA/ / FATI SADOU/ABACAPRESS.COM / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA/ / INSTAR IMAGES / PROFIMEDIA

'Nema pravila', inzistira ona, dodajući kako je važno naglasiti i to da se, umjesto fokusa na skrivanje nedostataka, usredotočimo na isticanje onoga lijepog na licu.

Besprijekorna podloga

Koža mora biti dobro nahranjena i pripremljena za nanošenje podloge. Linter savjetuje vrhunsku hidratantnu kremu, a njezin je izbor brend La Mer jer, kako kaže, daje optimalnu ravnotežu koži. Zatim dolazi vrijeme za nanošenje primera, bez kojeg nema postizanja glatkoće i prozračnosti tena.

Oprezno s borama

Bore nikako ne možete prikriti pa to nemojte ni pokušavati jer ćete samo privući više pažnje na njih, kaže Linter. Kako biste ujednačili ton kože, predlaže korištenje vlažne spužvice ili četke za nanošenje prozirne hidratantne podloge (poput formule Kevyn Aucoin The Etherealist, koja ne izgleda previše umjetno). Nakon toga upotrijebite kremasti korektor koji se lako stapa - Giorgio Armani High-Precision Retouch Concealer njezin je izbor - na hiperpigmentiranim područjima ili tamo gdje imate izraženo crvenilo. Što se tiče očiju, koncentrirajte se na podočnjake i unutarnje kutove da biste ih prikrili. 'Kod većine najprije dolazi do pojave tamnije kože na unutarnjem kutu oka, za razliku od vanjskih kutova, gdje imate bore smijalice', objašnjava vizažistica.

Birajte tople tonove

Kad birate nijansu pudera ili korektora, beauty stručnjakinja predlaže nijansu ili dvije topliju od tona kože kako ne biste izgledali blijedo i 'isprano'. 'Točan ton vašeg tena doista vas može postarati', upozorava. Zato predlaže da se podloga proširi izvan lica - kistom pažljivo 'blendajte' oko vrata da kontrast ne bi bio očit. 'Bronzer nije samo za obraze. Koristim ga na svima starijima od 50 jer lijepo ističe toplinu tena i to na prirodan način, kao da ga je tek dodirnulo sunce', objašnjava ona, dodajući i da je bitno prijeći kistom ispod jagodične kosti, niz bočne strane nosa, preko čela i ispod linije čeljusti za savršen izgled.

Moć ružičastog rumenila

Dobro poznat osmijeh dok nanosimo rumenilo tehnika je koja nije tako učinkovita kad uđemo u određene godine, kaže Linter. 'Umjesto na 'jabučice' obraza, volim nanijeti rumenilo na vrh jagodične kosti i zatim lagano kistom prijeći prema unutra', savjetuje. Što se nijansi tiče, zagasite ružičaste najbolji su izbor, kao što je MAC Powder Blush. Za dodatni učinak Linter će nanijeti sloj prvo kremastom formulom, kao što je Stila Convertible Color, a zatim završiti puderom.

Otvorite pogled

'Bitno je otvoriti pogled i učiniti oči većima jer je to recept za mladenački izgled', savjetuje ona. Prvo uvijte trepavice uvijačem, počevši od korijena. Zatim morate odabrati pravu maskaru, što zahtijeva dosta pokušaja i pogrešaka. Dodaje da je važno pronaći onu koja neće izazvati kontraefekt, odnosno pojavu grudanja trepavica, što nikad ne izgleda lijepo i svakog postara. Za nju je najbolja Chanelova dugotrajna Inimitable Mascara jer se može pohvaliti fleksibilnom četkicom sa zupcima i formulom s provitaminom B5 koja hrani dlačice i pruža im prirodnu definiciju. Linter kaže i da crna olovka nije nepoželjna ako ste u dobi iznad 50.

'Prije se savjetovalo da se koristi samo smeđa boja, no to pravilo više ne vrijedi. Morate stvoriti kontrast između boje očiju i olovke. Smeđa može učiniti da izgledate umorno. Što se tiče nijanse, niti jedna žena ne može pogriješiti Lancômeovom olovkom za oči Le Crayon Khôl u boji crne kave', kaže. Dok su maskara i olovka za oči osnovni koraci, sjenilo je više dodatak koji naglašava osobni stil - ako to želite. 'Nemojte uzeti sjenilo i jednostavno ga samo staviti na sredinu kapka. Malim kistom počnite od vanjskog kuta očiju i krenite prema unutra, tako da boja postupno postaje svjetlija. To će dati efekt krupnijih očiju, što nas automatski čini mlađima', savjetuje ona.

Što s obrvama?

Prvo, usredotočite se na prirodno održavanje punih obrva. 'Želite sačuvati svaku dlačicu koju imate, pa štedljivo s pincetom', kaže Linter te savjetuje njihovo pažljivo popunjavanje. Njezin je izbor Troy Suratt Expressioniste Brow Pencil. 'Ova olovka je dovoljno tanka za iscrtavanje sitnih dlačica kako bi se naglasile obrve, a to ne izgleda nimalo umjetno. Osim toga, sve nijanse izgledaju vrlo lijepo i prirodno', dodaje.

Šminkanje usana

'Kako starite, usne mogu postati asimetrične i to također može postarati', savjetuje vizažistica. Za taj problem pomaže olovka u nijansi usana, ali ne smije biti suha. Za nju su NARS Velvet Matte Lip Pencils najbolje za postizanje takvog efekta. Za stvaranje simetrije Linter preporučuje crtanje u četiri odvojena poteza, uvijek počevši od svakog od četiri vanjska kuta i povlačeći prema Kupidovom luku ili prema sredini donjih usana. Nanesite ruž na usne na isti način, a zatim kistom lagano raspršite rubove za mekši izgled. Linter ponekad dodaje i sjajilo na vrh usana kako bi dobila sjaj i definiciju, ali nikad ono koje je preteško ili ljepljivo. No ako ne volite taj efekt, slobodno ga zaobiđite, savjetuje ona.