SERIJA 2 ACTIVE TOURER

Ovo je prvi BMW s prednjim pogonom i prvi monovolumen

14.02.2014 u 12:52

  • +4

BMW serija 2 Active Tourer

Izvor: Promo fotografije / Autor: bmw

Bionic
Reading

Doista su misteriozni putevi automobilske industrije. Na isti dan Renault nas baci u trans predstavljanjem novog Twinga sa stražnjim pogonom, a BMW napravi salto mortale svojim prvim monovolumenom i automobilom s prednjim pogonom

Da su Bavarci izgubili kompas, znamo već neko vrijeme. Isprva uvođenjem kojekakvih crossoverskih inačica koje s krilaticom 'ultimativni vozački stroj' nemaju dodirnih točaka, potom lijepljenjem kultne značke 'M' na iste te modele te u konačnici potpunim kaosom u nomenklaturi modela.

Zašto se ovaj automobil zove serija 2 Active Tourer a ne, primjerice - serija 1 GT, potpuna nam je nepoznanica.

Kako god bilo, automobil će se graditi na modularnoj platformi koju dijeli s trećom generacijom Minija, a na istoj platformi uskoro će nastati nasljednik X1 kao i još pet novih BMW-ovih modela s prednjim pogonom. BMW-ov izvještaj spominje neovisni ovjes s McPhersonom sprijeda i multilinkom straga koji bi seriji 2 Active Tourer trebao zajamčiti da, kako kaže medijski izvještaj, bude - 'BMW među automobilima s prednjim pogonom'.

Ne, nismo ovo izmislili.

Serija 2 Active Tourer dugačka je 4.342 mm, 1.800 mm je široka i 1.555 mm visoka sa 2.670 mm međuosovinskog razmaka.

Za pogon je zadužena paleta turbopunjenih trocilindričnih i četverocilindričnih motora. Tu je 1.5-litreni trocilindraš sa 136 KS u modelu 218i i 231 KS snažni dvolitreni četverocilindrični benzinac u modelu 225i. Jedini dizelaš zasad je poznati dvolitreni common-rail sa 150 Ks i 330 Nm u modelu 218d.

Unutar godine dana od lansiranja na autosalonu u Ženevi BMW će ponuditi još nekoliko motora te integralni pogon xDrive.