SAVJET STRUČNJAKINJE

Ovi trikovi će svakom stanu dati dizajnerski štih

21.09.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Da vas netko pita u kakvom stanu želite živjeti, odgovor sigurne ne bi bio 'onom iz kataloga'. Ugodni oku, no sterilni i bez topline, stanovi iz kataloga možda imaju najbolja funkcionalna riješenja i osvjetljenje, ali nedostaje im onaj poseban, osobni pečat

No iako svi vjerojatno maštaju o ugodnom, toplom stanu uređenom u posebnom stilu koji odaje osobnost, jako je teško, posebno pod utjecajem upravo kataloških rješenja i sve veće dostupnosti jeftinog namještaja velikih robnih kuća, naći fini balans između praktičnosti, estetike i dizajnerskog štiha.

Osim toga, nisu svi nadareni za unutarnje uređenje, pa se, kod uređenja doma, mogu naći u nezgodnoj situaciji. Scenarij je sljedeći -  puno dobrih komada namještaja i cool detalja, a kada sve uklope u zadani prostor, konačno rješenje ne izgleda ni malo dizajnerski. Neke kriterije ipak treba zadovoljiti.


'Svaki prostor koji potpisuje profesionalni dizajner mora jasno zadovoljavati dva osnovna kriterija: estetiku i funkcionalnost. Česta je zabluda da je za postizanje 'dizajnerskog štiha' potrebno koristiti isključivo namještaj s poznatim dizajnerskim potpisima. Dodavanjem, primjerice, nepredvidivih, originalnih detalja, poput neuobičajene boje na jednom od zidova ili rasvjetnog tijela većih dimenzija koje stilom odudara od osnovnog stila u kojem je uređena neka prostorija, stvara se prostor koji 'govori sam za sebe' i čija individualnost obično donosi epitet 'dizajnerskog' nekom prostoru, pojašnjava Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera.

Kako bi stvorili dojam originalnog i jedinstvenog, Mikulec savjetuje da je dobar pristup stilsko 'spajanje nespojivog', odnosno korištenje kontrastnih detalja. Takav efekt poznat je i u modi, a obično etiketu originalnog i posebnog upravo dajemo ljudima koji spajaju naizgled nespojive uzorke i teksture, no u konačnici izgledaju predobro. Isto pravilo vrijedi i kod namještanja doma.


'Primjerice, smještanje većeg vunenog jastuka na stolicu od bambusa, uz sliku prirode uokvirenu u ramu na koju su nalijepljena paunova pera ili razbijanje klasičnog interijera u kojem prevladava bijela boja šarenim tepihom od štavljene kože. Zanimljiva polica za knjige, čije zaobljene linije veselo vijugaju zidom ili stol čije rubove gornje plohe obojate u neku zanimljivu boju, jednako će stvoriti dojam posebnog, zanimljivog prostora čiji vlasnici vole kreativnost i dinamičnost, baš kao i odabir predimenzioniranih centralnih rasvjetnih tijela, zanimljivih oblika i materijala', savjetuje Mikulec.

Miksanje je potrebno i kada je riječ o dizajnerskim skupim i jeftinijim kataloškim rješenjima. Kako stan ne bi izgledao pretenciozno, svakako je potrebno dizajnerske detalje koristiti s mjerom, a dio namještaja i dekorativnih detalja slobodno možete nabaviti u popularnim robnim lancima koji znaju imati super sitnice za uređenje doma. Osim toga, s bojama, ukrasnim tapetama, slikama i sličnim detaljima, svaki stan će biti topliji i originalniji.

'Interijeri u kojima je baš svaki detalj 'dizajnerski' mogu djelovati pretenciozno i umanjit će doživljaj individualnosti i vašeg karaktera. Stoga bih uvijek radije sugerirala njihovo kombiniranje s namještajem i detaljima 'bez potpisa' i stavljanje naglaska na vlastitu kreativnost u osmišljavanju svake prostorije vašeg doma ili vašeg poslovnog prostora', kaže Mikulec.