ZA ČIŠĆI DOM

Ove proizvode možete koristiti i nakon isteka roka trajanja

07.11.2014 u 08:32

Bionic
Reading

Svi nas upozoravaju na to koliko je važno pridržavati se roka trajanja prehrambenih namirnica, no s onima za pomoć u kućanstvu stvari stoje malo drukčije

Poznato je da neke prehrambene namirnice poput octa, limuna ili sode bikarbone čine čuda pri održavanju i čišćenju naših domova, a one se, baš poput deterdženata ili izbjeljivača, ne kvare tako lako.

Izbjeljivač

Budući da se može koristiti za čišćenje raznih stvari u kućanstvu, čak i ako ga upotrijebite nakon šest mjeseci, neće biti opasnih posljedica. Izbjeljivač nakon pola godine samo gubi svoja svojstva, a dobro je što ne postaje više toksičan.

Deterdžent za rublje

Baš kao i izbjeljivač, deterdžent za rublje neće biti opasan čak i ako ga zabunom iskoristite za jedno pranje. Deterdženti obično traju od pola do godine nakon otvaranja, a najveća šteta krije se u tome što se pokvare pa više ne djeluju kako bi trebali.

Bijeli ocat

Ovo je sredstvo za čišćenje gotovo idealno jer nema rok trajanja. Profesor Mark A. Benvenuto, s odjela za kemiju i biokemiju na sveučilištu Detroit, kaže za Huffington Post da bijeli ocat može trajati desetljećima i velik je saveznik u čišćenju doma, a nekoliko savjeta za to pročitajte ovdje.

Soda bikarbona

Gleda li se kemijski sastav sode bikarbone, on se ne mijenja pa ona nije štetna ako je koristite za čišćenje. U kulinarskom smislu ne biste je trebali upotrijebiti nakon roka trajanja, a ako njome čistite, računajte da neće imati isti učinak jer nije svježa.

Omekšivač rublja

S vremenom će ishlapjeti molekule zbog kojih omekšivač miriše, a rok trajanja u prosjeku je godinu dana. Također će s vremenom izgubiti svojstva zbog kojih je rublje mekše pa iako nije štetan, nećete imati velike koristi od njega.

Osnovna pravila

Sva tekuća sredstva poput omekšivača obično će izgubiti osnovna svojstva prije krutih, poput praška za pranje rublja.

I generalno, sredstva poput octa ne mogu učiniti veliku štetu zdravlju čovjeka. Osnovni je problem u tome što će slabije djelovati, poput sode bikarbone, koja možda neće ukloniti sve mrlje onako kako ste naviknuli.