VAŽNI SAVJETI

Ove mrlje nikada ne smijete skidati vodom

20.05.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Mnogi često pokušavaju ukloniti mrlje najobičnijom vodom te su uvjereni da će nestati ako se odjeća dobro ispere. Međutim određeni tip mrlja ne samo da se ne može ukloniti vodom, već ta praksa samo pogoršava situaciju. Ako se pitate kako uspješno ukloniti mrlje od peludi, tinte, blata i ulja – ovi savjeti će vam itekako dobro doći

Pelud
Mrlje od peludi možda ćete poželjeti očistiti vodom, no upravo će to biti velika pogreška. Naime voda će uzrokovati prodiranje peludi dublje u tkaninu, a ukoliko je pokušate iščetkati, samo ćete je jače utrljati u tkaninu. Umjesto toga, nježno istresite pelud s odjeće koliko god je moguće, a zatim pomoću ljepljive trake uklonite preostale čestice.

Tinta
Ukoliko se s posla svakodnevno vraćate s mrljama od tinte po odjeći, posebice košuljama, vjerojatno ste pokušali skinuti mrlje vodom, no bezuspješno. Idući put izbjegavajte vodu jer ona će mrlju samo dodatno proširiti te je skinite spužvom umočenom u alkohol ili otapalom za kemijsko čišćenje.

Blato
Voda uopće neće pomoći pri skidanju blata s odjeće. U ovome slučaju najbolje je pričekati da se blatna mrlja osuši, pa četkom uklonite što je moguće veću količinu blata. Nakon toga stavite odjeću na pretpranje zajedno sa sredstvom za uklanjanje mrlja, a zatim uobičajeno operite odjeću.

Ulje
Umak za salatu nekako uvijek završi u vašem krilu? Trljanje masne mrlje pod vodom neće pomoći. Umjesto toga, pospite mrlju s malo dječjeg pudera koji će upiti višak masnoće, a nakon toga zamrljanu odjeću stavite na program pretpranja što je prije moguće.