sVI SU LUDI ZA NJIMA

Ove kultne čizme prisutne su na modnoj sceni više od 60 godina, a ove sezone ponijele su titulu najpoželjnijih

25.01.2021 u 12:06

Bionic
Reading

Čizme koje su bile osobito na cijeni u doba grunge manije u 90-ima, a koje su prisutne na modnoj sceni više od 60 godina, ponovno su hit, a popularizirale su ih poznate ljepotice poput sestara Gigi i Belle Hadid, Hailey Bieber, Kendall Jenner, Irine Shayk i brojnih drugih najutjecajnijih trendseterica današnjice

S obzirom na to da svakodnevno temeljito pratimo događanja na modnoj sceni, sa sigurnošću možemo reći da su čizme kultnog brenda Dr. Martens popularnije no ikad. U 2019. godini Dr. Martens je zabilježio dvoznamenkasti rast prihoda koji sada iznosi oko 454 milijuna funti, a popularnost svojih robusnih čizama brend može zahvaliti ne samo njihovom kultnom statusu, već i brojnim trendsetericama koje su ih proteklih sezona vratile u sam modni vrh.

Svakog mjeseca više od 12.000 Britanki pretražuje 'čizme Dr. Martens', a prema podacima Google Trendsa, primjetan je veliki skok potražnje za ovim čizmama tijekom studenog i prosinca. Dolaskom prvih hladnih dana modne ovisnice pohrlile su upecati novi model ovih legendarnih combatica.

Combat čizme ove sezone su prestigle popularnost brojnih drugih modela, a modni stručnjaci izdvajaju ih kao modni imperativ sezone. Ove 'borbene' čizme u svoje su kolekcije uvrstili i brojni drugi brendovi, među kojima i high street brendovi koji nude combatice po super pristupačnim cijenama.

Ipak, popularno zvane marte, koje su nekad slovile za omiljeni komad pankera, ove sezone su uvjerljivo najtraženiji model na policama koji je osvojio srca trendseterica diljem svijeta i popeo se na sam vrh modnih prioriteta.

Iako su prisutne na modnoj sceni od 60-ih godina prošlog stoljeća, drastičan rast popularnosti martensica dogodio se prije godinu dana, kada je modnom scenom zavladao trend 'ružne' obuće. Nakon 'tatinih' tenisica i 'čeških' sandala na red su došli robusni modeli čizama s debelim potplatom te su doslovno preplavili police trgovina.

Osim combatica, ove sezone svjedočimo popularnosti robusnih chelsea čizmi. Između ova dva modela vlada prava borba za titulu najpoželjnijih, no razlika u izgledu je vrlo mala - combatice imaju vezice, a chelsea čizme elastičnu traku s bočne strane.

  • +7
Čizme Dr. Martens Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije