DAŠAK SVJEŽINE

Ove dvije boje definitivno su u trendu

Hit boje u uređenju interijera

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Bionic
Reading

Jedan od značajnih elemenata doživljaja prostora svakako su boje, bilo da se radi o svjesnom ili nesvjesnom dijelu naše psihe. Trendovske žive boje još nisu dosegle svoj vrhunac pa se može očekivati da će biti aktualne još nekoliko godina

Najnoviji trendovi u boji namještaja u nadolazećoj sezoni su plava i zelena. U zadnjih dvadesetak godina plava je boja u interijerima bila zanemarena. Nestankom crne boje s liste trendovskih boja, plava se nameće kao bazna, tj. 'nova crna boja'. Plava kao hladna boja daje stabilan i siguran dojam u prostoru, a također ima i umirujući učinak.

Plava se boja odlično kombinira s drvetom, metalom, tkaninama, a pogodna je za korištenje u dnevnim boravcima kao baznom bojom sofa, detaljima zida ili kuhinje. Nijanse od tirkizne, preko petrolej pa sve do srednje plave boje bit će pravo trendovsko osvježenje u svakom prostoru. Ova se boja odlično kombinira sa žutom, narančastom, krem, smeđom ili sivom bojom. Ako je koristite kao glavnu boju, preporučuju se svjetliji tonovi, a detalji mogu biti i u vrlo intenzivnim nijansama plave boje

Zelena boja asocira na otvorenost, svježinu i pozitivno ozračje. Tamne nijanse namijenjene su ozbiljnim i konzervativnim osobama, a svijetle otvorenim i optimističnima. Ova se boja može koristiti na sličan način kao plava boja: intenzivnije tonove koristite samo u detaljima, a svijetli tonovi bit će vrlo opuštajući u prostoru. Preporučljiva je za sve prostore, a primijenite je na zidu (ne više od dva zida u prostoru), dekorativnim jastučićima, tepisima ili detalju u tkanini.

Bijela boja koja je na zalasku sve se češće zamjenjuje sivim tonovima, u rasponu od svijetlih do tamnih.  Pogodna je za namještaj u bilo kojem prostoru, jer se odlično kombinira sa svim ostalim bojama. U kuhinjskom se namještaju koriste i bež tonovi koji psihološki stvaraju granicu između toplih i hladnih boja. Kuhinja je prostor koji nije podložan čestim promjenama pa su preporučljivi umjereni tonovi s detaljima u živim bojama. Trendovska zelena i plava boja se mogu javiti na dekorativnim predmetima, pojedinačnim policama ili kuhinjskom zidu izvedenom od keramike ili stakla.

Plavu i zelenu boju međusobno nije preporučljivo kombinirati, osim ako se radi o šarenim uzorcima na kojima je puno boja. No dječja je soba prostor u kojem je i ova kombinacija dozvoljena. Naravno, primijenite i treću boju koja će izraziti svaku od njih. To mogu biti bež, sivi, nježnoljubičasti ili narančasti tonovi.

Plava i zelena boja nepravedno su zapostavljane niz godina pa su samim time i propušteni vrhunski vizualni ugođaji i raspoloženja koje pružaju. Trendovi nam nameću promjene i prilagodbe pa će konačno i ove boje zasjati punim sjajem.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Rolich i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu lifestyle@tportal.hr

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr