UNIKATNI SPEEDSTER

Ovako Aston Martin slavi 100. rođendan

20.05.2013 u 10:03

  • +4

Aston Martin CC100 Speedster

Izvor: Promo fotografije / Autor: aston

Bionic
Reading

Britanski proizvođač sportskih automobila minulog je vikenda obilježio 100-godišnjicu postojanja unikatnim modelom CC100 Speedster

Automobil inspiriran trkaćim bolidom DBR1, kojim je sir Stirling Moss osvojio LeMans 1959, predstavljen je uoči utrke 24 sata Nurburgringa, a prvi čovjek Aston Martina, dr. Ulrich Bez, čak je njime odvozio krug na stazi.

U pitanju je naime u potpunosti funkcionalan prototip, i to kakav! Građen na platformi Vantagea, CC100 Spider nešto je kraći od četiri i pol te širok dva metra. Istovremeno, budući da mu je ručno oblikovana karoserija, kao i unutrašnjost, izrađena od ugljičnih vlakana, teži čak 400-tinjak kilograma manje od Vantagea (1.200 kg).

Pod poklopcem diše atmosferski V12 nedefiniranih osobina, no navodno proizvodi dovoljno snage da putem sekvencijalnog šesterostupanjskog mjenjača i stražnjih kotača katapultira automobil do 100 km/h za manje od četiri sekunde te sve do 290 km/h maksimalne brzine.

Zasad je riječ samo o konceptu s nekim zanimljivim tehničkim rješenjima, poput neobičnih vrata, no uopće nas neće iznenaditi ako Britanci za odabrani broj važnih klijenata odluče proizvesti ograničeni broj serijskih primjeraka.

CC100 Speedster bolje proučite u našoj fotogaleriji.