DOBAR DIZAJN JE VJEČAN

Ovaj kultni luster krasi brojne chic uređene domove, a jednako je popularan kao i prije 70 godina

05.12.2021 u 19:46

Bionic
Reading

Namještaj nastao sredinom prošlog stoljeća danas uživa veliku popularnost, a stolci, lampe i detalji u domu s potpisom Charlesa i Ray Eames, Arnea Jacobsena ili Miesa van der Rohea, svoje će mjesto pronaći u svakom bolje opremljenom prostoru. Jedan od takvih vječnih komad je i kultni luster Bubble Georgea Nelsona

Dobar dizajn je vječan, a najbolji dokaz za to su dizajnerski komadi namještaja nastali sredinom prošlog stoljeća koji i dan danas plijene svojom elegancijom i funkcionalnošću. Jedan od najutjecajnijih osoba u američkom dizajnu tijekom 20. stoljeća, George Nelson često se naziva jednim od osnivača modernizma. Arhitekt, dizajner, pisac, učitelj i strastveni fotograf, Nelson je diplomirao arhitekturu na Yaleu prije studija na Američkoj akademiji u Rimu gdje je upoznao Le Corbusiera, Miesa van der Rohea i Waltera Gropiusa.

Među ikone dizajna 50-ih godina prošlog stoljeća definitivno pripadaju njegovi lusteri, nazvani jednostavno Bubble. Najpoznatiji je među njima model Saucer koju je dizajnirao davne 1947. Bubble lusteri proizvodili su se od početka 50-ih godina sve do 1979., da bi se prije nekoliko godina ponovo vratili u proizvodnju, na oduševljenje ljubitelja dobrog dizajna. Dio su stalne kolekcije izložene u MOMA-i, Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku, a zahvaljujući jednostavnosti, uvijek su u trendu i detalj koji će se sjajno uklopiti u većinu interijera.

Ako se pitate otkud su vam poznati, odgovor je vjerojatno iz brojnih TV serija i filmova. Ovi prepoznatljivi lusteri krase veliko broj chic uređenih stanova i kuća u poznatim serijama i filmovima, baš kao i Eamesove stolice i Grasshopper podna lampa.

  • +3
Bubble lusteri Georgea Nelsona Izvor: HAY / Autor: Hay

A kako su je nastao? George Nelson 40-ih godina prošlog stoljeća postao je opsjednut švedskom sferičnom svjetiljkom.

'Želio sam jednu. Imali smo skroman ured i osjećao sam da bih, ako imam jednu od onih velikih visećih kugli iz Švedske, to pokazalo da sam i ja stvarno stup suvremenog dizajna', rekao je Nelson, opisjući svjetiljku švedske proizvodnje, čiji je žičani okvir obložen svilom. Kad je naišao na jednu u trgovini s uvoznom robom, cijena joj je bila 125 dolara, puno više nego što je bio spreman izdvojiti za nju.

Međutim, dok ju je proučavao, na pamet mu je pala fotografija iz novina: flota brodova poprskana plastikom, koja se sama povezuje, radi čuvanja tijekom skladištenja. Nelson je rekao da je u tom trenutku doživio prosvijetljenje, a u naredna 24 sata izradio je metalni okvir i pronašao proizvođača te plastike koja nalikuje paukovoj mreži.

'Do sljedeće noći imali smo lampu prekrivenu plastikom, a kada ste stavili žarulju u nju, zasjala je, a nije koštala 125 dolara', opisao je Nelson svoj 'aha' trenutak iz 1947.

Napravljena je pomoću sfernog metalnog kostura koji je držao svoj oblik pod napetošću, a zahtijevao je minimalan alat i nije imao troškove zavarivanja. Prekrivene smolastim lakom u spreju i presvučene tankim slojem plastike, ove su svjetiljke imale glatku prozirnu opnu koja je davala meki sjaj.

Do 1952., William Renwick, pomoćnik u njegovom uredu, doradio je ideju u pojednostavljeni dizajn koji je na proizvodnju otišao u tvrtku Howard Miller Clock Co. Ubrzo nakon toga, kultni dizajnerski bračni par Charles i Ray Eames objesili su jednu od Nelsonovih svjetiljki u svoju dnevnu sobu u Pacific Palisadesu, a moderna Amerika slijedila je njihov primjer.

U trenu je takozvana Bubble Lamp stropa svjetiljka postala hit, a najprije su svjetiljke izrađene u obliku kugli da bi kasnije dobile razne oblike i veličine.

Baza obožavatelja samo je porasla kada je Herman Miller preuzeo prava na proizvodnju te kultne svjetiljke 2016, izmijenivši plastiku od koje je izrađena, ali naravno i cijenu kako bi zadovoljio moderne standarde.

Nelson je pretvorio skupu ideju u prekrasan dizajn masovne proizvodnje koji se mogao prodati po pristojnoj cijeni. Danas, s porastom popularnosti namještaja iz sredine prošlog stoljeća porasla je i cijena ovog genijalnog lustera pa košta oko 5000 kuna.