zlatna kurkuma

Ova supernamirnica pomaže kod probavnih tegoba na brz i prirodan način

11.10.2023 u 12:17

Bionic
Reading

Kurkuma je odavno poznata kao superhrana zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava, a nova studija dokazala je i da je djelotvornija od omeprazola, lijeka za funkcionalnu dispesiju

Bilo da je riječ o nadutosti, žgaravici ili nedostatku apetita, nema osobe koja se nije susrela s probavnim tegobama i suočila s njenim neugodnim, a često i vrlo bolnim simptomima.

No, jedno istraživanje daje veliku nadu u liječenje probavnih smetnji na brz i prirodan način. Riječ je o studiji koja je dokazala učinkovitost - kurkume.

Ove vijesti naišle su na plodno tlo kod osoba koje učestalo pate od ovakvih tegoba, a dosta im je uzimanja farmaceutskih preparata koji se nisu pokazali djelotvornima kao što su obećavali.

Porasti popularnosti kurkume u prilog ide i činjenica kako je proteklog mjeseca bilo čak 50 posto više pretraživanja pojma 'liječenja probavnih smetnji' na Googleu, a vjeruje se kako je za to najzaslužnije upravo ovo pomalo revolucionarno otkriće.

Naime, studija je otkrila da je kurkuma jednako učinkovita u liječenju probavnih smetnji kao i često korišteni lijek bez recepta nazvan omeprazol, inhibitor protonske pumpe koji sprječava želudac da luči želučanu kiseline.

No, ovaj lijek dolazi i s negativnim zdravstvenim učincima kao smanjena mikrobna raznolikost i promjena u crijevnom mikrobiomu.

Naspram toga, studija koja je tijekom 28 dana analizirala 206 sudionika koji su patili od funkcionalne dispepsije (simptomi su brz osjećaj sitosti, bol ili žarenje u želucu) dokazala je da su sudionici koji su uzimali dvije kapsule kurkume (250 mg) četiri puta dnevno imali manje bolova povezanih s probavom od onih koji su uzimali omeprazol. Rezultati su bili još jači nakon 56 dana.

Ovo istraživanje samo je dodatan 'plus' za kurkumu koja već godinama slovi kao superhrana zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava, koja su također znanstveno dokazana.

U više studija pokazalo se da njen aktivni sastojak kurkumin efikasno pomaže u upravljanju upalnim stanjima, metaboličkim sindromom, anksioznošću i artritisom te je odličan sastojak za uključivanje u svakodnevnu prehranu.

Srećom, vrlo ga je jednostavno uklopiti u gotovo svaki obrok jer će njegova zlatno žuta boja stvoriti primamljiv izgled svakom jelu, a nenametljiva aroma neće bitno promijeniti okus.

Možete ga dodati u smoothieje i zobenu kašu, u rižota, juhe i tjestenine, u kajganu ili kao dodatni začin na mesu, sa sviješću da će vam vaša probava biti zahvalna za baš svaki povećani unos ove supernamirnice.