RIŽOTO S KURKUMOM

Nemate ideju što biste kuhali? Ovo brzo jelo bogatog okusa oduševit će i one najizbirljivije

18.02.2022 u 19:15

Bionic
Reading

Rižoto je jedno od najpoznatijih jela talijanske kuhinje, a jednostavna varijanta s kurkumom i parmezanom, ukusan i zdrav je obrok idealan kao lagani ručak ili večera

Ovaj rižoto predivnog izgleda, ali i okusa kojem je teško odoljeti, priprema se s kurkumom, začinom koji mu daje boju i vrlo nježan okus, a tu su i luk, parmezan i mrvica nasjeckanog čilija koji mu daju posebnu notu.

Riječ je o vrlo jednostavnom jelu kremozne konzistencije koja se postiže i korištenjem 'arborio' riže koju odlikuje okrugla zrna i poroznost koja je vrlo bitna za rižoto.

Sastojci:

riža arborio

pileći temeljec

1 svježi luk

1 češanj češnjaka

ekstra djevičansko maslinovo ulje

1 sitno nasjeckani crveni čili

50 ml bijelog vina

kurkuma u prahu

400 g parmezana

sol, svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Zagrijte pileći temeljac dok ne postane jak vruć, ali pripazite da ne zavrije jer ga tad treba ubaciti u rižu. U međuvremenu pripremite sve ostale sastojke.

Luk nasjeckajte jako sitno, dok ne bude skoro proziran i na vrlo sitne komade kako bi se što manje primijetio u rižotu. Isto učinite i s režnjem češnjaka. U loncu popržite luk i češnjak na maslinovom ulju ili maslacu (ali ne previše).

Dodajte malo svježe nasjeckanog čilija no ne pretjerujte kako ne bi prekrio sve druge okuse.

Sada dodajte rižu i pržite je najviše pet minuta bez prestanka miješanja dok ne dobije biserni izgled.

Zatim dodajte bijelo vino i pustite da alkohol ispari. I sve to bez prestanka miješanja. Sada dodajte vruću juhu malo po malo bez prestanka miješanja i kad riža upije juhu, dodajte još - vrlo je važno da ne prestajete miješati kako bi riža pustila škrob. Sada dodajte kurkumu u prahu i nastavite miješati. Riža će dobiti divnu žutu boju i dobiti delikatnu aromu.

Sada je maknite s vatre i dodajte naribani parmezan (npr. Reggiano) i nastavite miješati dok se sve ne sjedini i postane kremasto. Kušajte, dodajte sol i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Poslužite vruće s malo svježe mljevenog papra. I dobar tek.