LOVAČKI INSTINKT

Otvoreni prozori mogu biti opasni za mačku

15.03.2017 u 15:39

Bionic
Reading

Iako se često šalimo govoreći da mačke nisu pretjerano zainteresirane za zakone fizike, svake se godine dogodi da određeni broj kućnih ljubimaca padne kroz prozor ili s balkona. Veterinari stoga preporučuju da obratite pažnju na to

Mačke imaju snažan lovački instinkt i ponekad si jednostavno ne mogu pomoći kad ugledaju ptičicu ili insekta s druge strane prozora. Mnoštvo mačaka u ljetnim mjesecima završava kod veterinara s lomom ili napuknućem kosti. Ponekad su zadobivene povrede i ozbiljnije.

Veterinari stoga preporučuju vlasnicima da im nekako onemoguće skakanje s prozora ili balkona.

Lov nije jedina stvar koja može dovesti do pada. Iznenadni zvukovi mogu mačke prestrašiti dovoljno da skoče, a ponekad se dogodi da jednostavno krivo stanu ili se okliznu, pa padnu.

Naravno, mačke su poznate po tome da preživljavaju padove i ljubimice kojima se dogodi takva nezgoda često ne pokazuju znakove povrede, dok su im zglobovi zapravo poprilično stradali.

'Nije u potpunosti točno to da se mačke uvijek dočekuju na noge. To ovisi o visini s koje padaju. Kod padova s premale visine mačka može pasti na bok. No čak i kad se dočekaju na noge, mogu pretrpjeti značajne povrede zglobova, kao i lomove kostiju, te povrede glave i prsa', kaže veterinarka Roswitha Steinbacher.

Padovi također mogu uzrokovati povrede unutarnjih organa koje ubrzo mogu dovesti do smrti životinje. Kako mačke nisu sklone pokazivanju da ih nešto boli, vlasnici neće znati žive li njihove ljubimice u kroničnoj patnji.

Ukratko, čak i ako mačka nema vidljive povrede, vlasnik bi je trebao odvesti na detaljan pregled.

Mladunci su skloniji padu kroz prozor nego odrasle mačke, a takve se nesreće najčešće događaju u ljetnim mjesecima. Valja obratiti pažnju i na poluotvorene prozore jer se mačke mogu zaglaviti u njima pri pokušaju izlaska. To može dovesti do premalog dotoka krvi u stražnje noge i gušenja.

Pad s drugog kata naviše opasan je za mačke, pa vam toplo preporučujemo da držite prozore zatvorene ili da nabavite mrežicu koju ćete postaviti s vanjske strane prozora te da ljubimce ne puštate na balkon koji nema adekvatnu ogradu.

YouTube Autor: YouTube