MALI KORACI

Kako mačku naučiti jednostavan trik

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 13.03.2017 14:46
  • Objavljeno 13.03.2017 u 14:35
Profimedia

Profimedia

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Psi su poznati po svojem popriličnom repertoaru trikova, no iako se možda ne čini tako, mačke su podjednako spremne naučiti i pokazati nove vještine

Uopće ne sumnjamo u to da nam nećete odmah povjerovati kad vam kažemo da mačke mogu naučiti trikove podjednako lako kao psi, no to je stvarno tako. Najjednostavniji trik koji možete pokušati naučiti svoju mačku je da legne na komandu.

Trebat će vam vremena da je naučite tome, no s druge strane, moći ćete je podučavati bilo kad. Sve što vam treba je samo pet minuta treninga dnevno i šaka poslastica.

Pronađite neko mjesto na kojem vaša mačka već voli ležati. Za početak je dovoljno nagrađivati je svaki put kad legne nakon što ste joj rekli 'legni'. Uz poslasticu recite mački 'bravo' ili neku sličnu pohvalu. Cilj je povezati komandu, poslasticu i čin spuštanja u ležeći položaj.

Dodatno je nagradite ako nakon komande dulje vrijeme ostane ležati.

Nemojte očekivati da mački odmah bude jasno zašto dobiva poslasticu. Nakon nekog vremena primijetit će vezu između ležanja i poslastice, kao što će povezati i riječ 'legni' s tim činom.

Ako se mačka ne da lako natjerati na ležanje, možete je pokušati prevariti da legne postavljanjem zatvorene šake u kojoj se nalazi poslastica na pod ispred nje. To će je vjerojatno ponukati da se spusti u ležeći položaj.

Jednom kad mačka počne očekivati poslasticu nakon što legne na komandu, pametno je prestati joj svaki put davati nagradu. Ono što je pokušavate naučiti to je da su dovoljni trik i pohvala.

YouTube

Autor: YouTube

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!