ISTRAŽIVANJE

Otkrivena tajna dužeg života

27.11.2008 u 15:40

Bionic
Reading

Stoljećima ljudi pokušavaju otkriti tajnu dugog i zdravog života, no čini se da su tražili na krivim mjestima. Zaboravite na čarobne pilule, jer bismo uskoro mogli nazdravljati čašom vode obogaćene deuterijem, izotopom vodika


Takozvana teška voda život može produžiti i do deset godina. Osim teške vode, i modificiranje hrane poput jaja i odrezaka, odnosno njihovo obogaćivanje vodikom može biti dobar put za dug i zdrav život.

Ideja je to znanstvenika Mihaila Shchepinova sa Sveučilišta Oxford. Teška voda pomaže tkivu i stanicama u obrani od slobodnih radikala, opasnih kemikalija koje nastaju u procesu pretvaranja hrane u energiju. Slobodni radikali su pogotovo štetni kada napadaju proteine, a to djelovanje je uočeno pri nastanku raka, Alzheimera i Parkinsonove bolesti.

Doktor Shchepinov svoju teoriju temelji na deuteriju, izotopu kojega pronalazimo u prirodi ili u obliku vodika koji jača veze između tjelesnih stanica i tako ih čini otpornijima na napade.

Zaključio je da voda obogaćena deuterijem produžuje životni vijek pokusnih glista za 10 posto. Voćne mušice su život produžile za čak 30 posto. Deuterij se može koristiti u direktnoj proizvodnji hrane ili kao dodatak stočnoj hrani.

Dovoljno je hraniti svinju ili kravu hranom obogaćenom deuterijem i kasnijom konzumacijom tog mesa apsorbirati deuterij u organizam. Dr. Shchepinov predviđa da će se ta tehnologija najprije testirati na hrani za kućne ljubimce.