ELIKSIR MLADOSTI

Otkriven lijek koji produžuje život 10 godina

09.07.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Čudesni lijek koji već nazivaju eliksirom mladosti mogao bi produžiti životni vijek za cijelo desetljeće, a stvorili su ga znanstvenici od kemikalije pronađene u tlu Uskršnjeg otoka, jednog od najudaljenijih i najtajanstvenijih mjesta na planetu

U testiranju je lijek povećao životni vijek kod životinja za nevjerojatnih 38 posto, a iako se još uvijek ne može primjenjivati na ljudima, znanstvenici vjeruju da je to otkriće otvorilo vrata prvoj generaciji lijekova koji bi mogli učinkovito produljiti životni vijek.

Lijek koji se zove rapamycin trenutačno se koristi za potiskivanje imuniteta kod pacijenata s transplantiranim organima, kao i kod operacija srca, a trenutačno se testiraju njegova antikancerogena svojstva.

Dr. Arlan Richardson, koji je vodio ovo istraživanje na sveučilištu Texas, kaže: 'Već 35 godina bavim se istraživanjem procesa starenja i puno je bilo tzv. ljekova protiv starenja, ali nisu se pokazali uspješnima. Nikada nisam mislio da ćemo za moga života pronaći lijek protiv starenja ljudi, međutim, rapamycin pokazuje da bi mogao biti upravo to.'

Vjeruje da bi siguran lijek za produženje života mogao proizvesti u roku od deset godina. No postavlja se pitanje što bi taj 'sveti gral' dugovječnosti mogao donijeti ljudima. Znači li to da će ljudi doživljavati stotu i imati dobro zdravlje ili će im lijek samo produžiti život otežan bolestima.

Rapamycin je otkriven na Uskršnjem otoku sedamdesetih godina i proizvodi se od mikroba koji žive u tamošnjem tlu. U sadašnjem obliku je preopasan da bi se koristio kao lijek protiv starenja, a vjeruje se da bi daljnja istraživanja dovela do manje štetne varijante.