ČUDA ARHITEKTURE

Otkrivamo koje su nove turističke atrakcije

  • Autor: A. M.
  • Zadnja izmjena 20.05.2011 09:58
  • Objavljeno 20.05.2011 u 09:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Razmišljate li kamo se uputiti da biste vidjeli nešto novo i drugačije od uobičajenih turističkih atrakcija? Fantastične nove stvari niču diljem svijeta i bilo bi ih odlično razgledati među prvima

Malo je tko u vrijeme gradnje Eiffelovog tornja krajem 19. stoljeća vjerovao da će na ulazak u tu građevinu turisti čekati satima. S obzirom na broj novih graditeljskih čuda, u njihov bi obilazak trebalo krenuti što prije, dok ih ne preplave znatiželjnici sa svih strana svijeta.

hoteldesign.nu

hoteldesign.nu

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Capital Gate
Capital Gate, Abu Dhabi

Dubai obično zadivljuje ambicioznim graditeljskim projektima, no sada Abu Dhabi doslovno prkosi gravitaciji 160 metara visokim staklenim tornjem s najvećim nagibom na svijetu. Neboder sa 35 katova nakošen je za čak 18 stupnjeva, što je nekoliko puta više od nagiba poznatog Kosog tornja u Pisi. Zanima li vas kakav je Capital Gate iznutra, rezervirajte noćenje u hotelu Hyatt, čije je otvaranje planirano u drugoj polovici godine.

Metropol Parasol, Sevilla

Želite li znati kako se Alisa osjećala u zemlji čudesa, posjetite najveću drvenu građevinu svijeta smještenu na trgu Plaza de la Encarnacíon u španjolskoj Sevilli. Kompleks masivnih drvenih kišobrana lokalci nazivaju Setas de la Encarnación ili 'gljiva inkarnacije', a izgrađen je da bi se unutra smjestio arheološki muzej, tržnica, mnoštvo barova i restorana. Urbani projekt nazvan Metropol Parasol izgrađen je nad trgom kojemu ujedno daje sjenovitu zaštitu od sunca.

Orbit Tower, London

hoteldesign.nu

hoteldesign.nu

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Podvodni muzej

Zamislite Eiffelov toranj na rollercoasteru koji je poharao uragan. To je najbliži opis novog londonskog čuda, crvenog tornja koji su umjetnici Anish Kapoor i Cecil Balmond dizajnirali za Olimpijadu 2012. Očekuje se da će nakon otvorenja u prosincu ove godine biti najposjećenija londonska atrakcija.

Podvodni muzej u Cancunu

Najveći podvodni muzej na svijetu otvoren je u moru nedaleko od meksičkog Cancuna. Muzej moderne podvodne umjetnosti ne želi samo privući posjetitelje, nego i zaštititi svoj koraljni greben ugrožen zbog prevelike turističke eksploatacije. Muzej je dio Nacionalnog parka Zapadna obala koji svake godine posjeti i do 700 tisuća ljudi. Zahvaljujući uglavnom ljudskim figurama u podvodnom muzeju, koraljni greben moći će malo odahnuti.

Park Brooklyn Bridge, New York

Novi ogroman park na obali East Rivera ispod poznatog mosta za Brooklyn, po mišljenju američkih novinara, najveći je arhitektonski doprinos gradonačelnika Bloomberga gradu koji nikada ne spava. Ideja je da se cijela desetljećima zapuštena obala pretvori u niz zelenih površina. Dva početna platoa uređena su prošle godine, a ostatak je u izgradnji. Iz parka se pruža nezaboravan pogled na gradske znamenitosti poput mostova, Manhattana itd.

hoteldesign.nu

hoteldesign.nu

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Nanjing
Muzej u Nanjing Sifangu, Nanjing, Kina

Nije mnogo ljudi čulo za Nanjing koji je sa 7,7 milijuna stanovnika mali grad u kineskim okvirima. No to se promijenilo kada je izgrađen hipermoderni muzej suvremene umjetnosti savršeno uklopljen u brdovit prirodni ambijent. Vijugava betonska konstrukcija na zelenim brežuljcima nekoga će možda podsjetiti na vozilo iz 'Ratova zvijezda'. No osim za umjetnička rješenja, arhitekt Steven Holl čestitke je zaslužio i za ekologiju, jer je građevina u potpunosti ekološki prihvatljiva.

hoteldesign.nu

hoteldesign.nu

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Koncertna dvorana Harpa
Harpa, Reykjavík

Vremena su bila teška za Island kada se ekonomski krah poklopio s erupcijom vulkana Eyjafjallajökull. Ipak, iz vulkanskog pepela i ekonomskih ruševina izdigla se veličanstvena koncertna dvorana Harpa sa 1.800 mjesta. Postmodernističku građevinu, čije staklene stijenke u metalnim okvirima podsjećaju na kaleidoskop, dizajnirao je umjetnik Olafur Eliasson uz pomoć arhitekata iz tvrtke Henning Larsen Architects.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!