IDEJNO RJEŠENJE

Osnovna pravila za uređenje malog stana

Idejno rješenje (1)

Idejno rješenje (1)

Izvor: tportal.hr / Autor: interijernet.hr

Nedostatak stambenog prostora često zahtijeva preprojektiranje postojećeg, a osobito u malim stanovima. Pri uređenju malih prostora nužno je slijediti određena pravila
interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: interijernet.hr

Poštovani,

šaljem vam tlocrt jednosobnog stana od 42 m2 u kome živimo muž, ja i malo dijete. Zbog rasporeda u stanu, život nam je vrlo nekvalitetan, jer nemamo dodatnog prostora. Postoji li mogućnost za izradu još jedne sobe, jer bi nam to uvelike podiglo kvalitetu života i svakodnevnih aktivnosti. U kupaonici nam je trenutačno tuš-kabina (jer je jako mala), a mi bismo više voljeli kadu, zbog djeteta.

Hvala!

Odgovor arhitektice

Život tročlane obitelji s različitim životnim potrebama u jednosobnom je stanu prilično kompliciran. Često je stvarnost takva da je širenje životnog prostora nemoguće, ali se zato mudrim 'preprojektiranjem' stana može napraviti jako puno promjena. Nudimo vam verziju u kojoj vaš stan postaje mali trosoban te možete dobiti svoju spavaću sobu, dječju, kao i dnevni boravak u kojemu mogu prespavati i gosti!

U kupaonicu stane kada od 120 cm, što je za potrebe djeteta dovoljno. U ulazni hodnik smjestite garderobni ormar i ormarić za cipele, a ostavu zadržite, jer u malim stanovima uvijek nedostaje spremišnog prostora.

Prostor kuhinje i blagovaonice pregradite do visine 220 cm, kako bi ostala mogućnost vjetrenja roditeljske spavaonice, a blagovaonicu prenamijenite u dječju sobu. Obje sobe su vrlo male, ali u vašu stane krevet i ormar, a u dječju krevet, ormar i radni stol - to je više nego dovoljno za osnovne potrebe djeteta.

Dnevni boravak zadovoljava potrebe za smještaj kuhinje, blagovaonice i dijela za odmor.

Kuhinju premjestite na zid uz ulazna vrata u dnevni boravak. Nasuprot kuhinji smjestite blagovaonski stol, a uz sam zid ormar do stropa koji će dodatno zadovoljiti potrebe za smještajem stvari. U dnevni dio smjestite samo trosjed. Za vaše potrebe će biti dovoljan, a za potrebe većeg broja ljudi ćete koristiti stolice iz blagovaonice. U dnevni boravak smjestite i komodu za TV, što dužu, kako bi se ponovo stvorio višak prostora za stvari.

Zidove ukrasite policama i slikama, kako prostor ne bi bio opterećen prevelikim brojem elemenata. Stolove birajte u kombinaciji drva i stakla (drvo će dati toplinu, a staklo prozračnost u malom prostoru). Stolice u malom prostoru moraju biti s niskim naslonom. Pri odabiru boja se ograničiti na najviše tri, a predlažem krem-bijelu, smeđu i boju breskve na zidovima. U malom prostoru treba dominirati najsvjetlija boja pa pod izvedite u svijetlom/bijelom parketu ili laminatu. Baza namještaja neka bude svijetlo drvo/iveral, a detalji mogu biti u smeđoj boji.

Zavjesa treba biti prozračna, s diskretnim tamnim detaljima. Sjedeća garnitura može biti i tamna (zbog malog djeteta), ali tepih mora biti svijetao. Ne preporučuju se u malim prostorima dekorativne tkanine s izražajnim uzorkom, stoga odaberite trosjed u jednobojnoj, špricanoj ili diskretno prugastoj varijanti. Osobnost unesite kroz dekorativne predmete na policama i slike na zidovima. Ne zaboravite se poigrati rasvjetom i unijeti zelenilo!

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi