LA VITA E BELLA

Optimizam održava srce zdravim

05.07.2011 u 11:17

Bionic
Reading

Ako ste tip osobe čija je čaša uvijek pola puna, vi ćete vjerojatno imati zdravije srce, tvrde znanstvenici

Istraživanje je uključilo tisuće britanskih građana i utvrdilo da su oni koji su bili zadovoljniji svojim životom imali manje problema sa srcem.
Znanstvenici s uglednog Sveučilišta Harvard u SAD-u nisu još uvijek sigurni zašto je tomu tako, no tvrde da ta jednostavna stvar kao što je zadovoljstvo svojim životom ima velike učinke na zdravlje vašeg srca.

Gotovo 8.000 britanskih državnih službenika ispitani su o svom zadovoljstvu u sedam područja svakodnevnog života: ljubav i odnosi, hobiji, životni standard, posao, obitelj, spolni život i zadovoljstvo samim sobom.

Podaci o njihovom kardiološkom stanju uzeti su iz medicinske dokumentacije kroz šestogodišnji period.
Oni koji su bili vrlo zadovoljni svojim životom imali su za 13 posto manju vjerojatnost da će patiti od srčanih problema. Što su bili zadovoljniji s više kategorija, imali su zdravije srce, piše u članku objavljenom u European Heart Journal

Smatra se da optimisti imaju bolje zdravlje budući da ne dopuštaju da ih zdravstvene tegobe bace u loše raspoloženje. Oni koji vide vedrije tonove vjerojatnije će slijediti savjete liječnika.

Istraživanja također pokazuju da su ljudi koji su pesimisti i imaju nedostatak samopouzdanja imaju veći rizik od srčanog i moždanog udara nego njihove optimističnije kolege.
'Ovi rezultati pokazuju kako psihološke intervencije za poticanje pozitivnog stanja mogu biti relevantne za zdravlje osoba s visokim rizikom od kardioloških problema', kaže dr. Julia Boehm koja je bila uključena u ovo istraživanje.