BOLJE SPRIJEČITE

Opasnosti koje vire iz prljave pećnice

02.06.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Ako bismo proveli anketu s pitanjem što je svima najmrskije kod čišćenja kuhinje, većina bi vjerojatno rekla - pećnica. Da, teško ju je detaljno čistiti i vaditi sve dijelove, ali ako to redovno ne činite, prijete vam zdravstvene opasnosti

Ne čistite li pećnicu redovno, moguće je da će se s ostacima hrane i prljavštinom pojaviti razne spore plijesni i slične čestice koje u najtežim slučajevima mogu izazvati bolesti pluća. Čak su se događali slučajevi da su izuzetno prljave pećnice bile uzrok požara zbog toga što su ostaci hrane i masti gorjeli te zapalili stan.

U slučaju nečiste pećnice svi ostaci peku se svaki put kada pripremate novo jelo, a čim otvorite vratašca, sav nezdrav dim ulazi u vaša pluća.

Čišćenje gotovim sredstvima

U svim većim trgovinama možete kupiti sredstva za čišćenje koja se apliciraju, ostave da djeluju i zatim slijedi neizbježno ribanje ako je pećnica jako prljava. No imajte na umu da su ova sredstva prepuna kemikalija pa je vrlo važno da ih što manje udišete i obavezno nosite zaštitne rukavice.

Sve dijelove, poput rešetaka i stakala u vratima, izvadite ranije. Možete ih uroniti u kadu u koju ste nasipali sredstva, ostaviti oko pola sata i zatim ih izribati.

Pripremite svoje sredstvo za čišćenje

Pomiješajte sodu bikarbonu i ocat. Nakon što se smjesa zapjeni i prođe prva reakcija, dodajte još sode bikarbone tako da dobijete gustu pastu. Sada vam je još potrebna dobra volja i žica za ribanje.

Koji god tip čišćenja odaberete, prethodno sastružite eventualno zagorjele komade hrane, a da bi se prljavština lakše očistila, stavite vodu u lim za pečenje i zagrijte pećnicu pa pustite da je vlaga isparavanjem omekša.