NAOČALE

Okviri koji pristaju tvom licu

31.03.2009 u 11:25

Bionic
Reading

Naočale nisu samo pomagalo za poboljšanje vida, već i modni dodatak. Također, uskoro će biti sve više sunčanih dana, pa su i sunčane naočale nešto na što se trebamo privikavati ako želimo zaštiti oči od štetnog zračenja. Kako izabrati odgovarajući okvir?

Prvi korak je određivanje oblika lica i glave. Najbolje je kosu, ako je duga, zavezati u rep, da ništa ne pada na lice, i onda krenuti s određivanjem oblika lica.

Ovalno lice zapravo je jajolikog oblika i s njime je najlakše pri izboru naočala. Naime, ovalnom licu pristaju svi oblici i gotovo ni s jednim nećeš pogriješiti. Blago tebi!

Uskom i dugom licu treba okvir koji će ga vizualno prošiti. Stoga, ako imaš ovakvo lice, svakako probaj okvire koji su široki, čak pomalo i trokutasti. Okviri koji su u nekoj jačoj boji također će proširiti tvoje usko lice. Uz jače boje, dobar izbor su i okviri koji sa strane imaju svjetlucavi detalj.

Imaš li četvrtasto lice, dakle s jakom vilicom i jagodicama te širokim čelom, za tebe su odličan izbor okrugli okviri. Također, dobro je izabrati okvir koji je od tankog materijala, to jest jedva vidljiv okvir (za razliku od, primjerice, širokih plastičnih okvira).

Okruglo lice podrazumijeva pune obraze i ne baš previše istaknutu bradu te jagodice. Tu svakako treba izbjegavati okrugle okvire za naočale jer se uz njih samo ističe zaobljenost lica. No, svakako su dobar izbor naočale s četvrtastim okvirima. Što se boje tiče, tamne nijanse su dobar izbor za osobe okruglog lica.

Za srcoliko lice, dakle ono koje ima široko čelo i jagodice, a malenu bradu, najbolji izbor su okviri koji su širi u donjem dijelu.

Postoji i oblik lica koji se naziva dijamantnim. To su osobe koje imaju široke sljepoočnice, četvrtastu bradu i usko čelo. Ovim osobama najbolje pristaju okviri koji su dosta maleni, i to ovalnog ili četvrtastog oblika, jer se uz njih vizualno smanjuje udaljenost između sljepoočnica.

Još poneka tajna o izboru okvira

Ako si dečko koji pušta bradu, za tebe su dobar izbor manji okviri. Preveliki okviri previše zatvaraju lice koje uz bradu postaje kao zamaskirano.

Imaš li malenu glavu, svakako izaberi naočale s malim okvirima. Najbolji izbor su naočale koje nisu šire od najšireg dijela tvog lica. Izabereš li preširoke i prevelike okvire, dobit ćeš tzv. pčela izgled (malo tijelo, velike oči).

Imaš li veliku glavu, izaberi veće okvire. Nikako nemoj nositi okvire koji su uski jer će se tako činiti kao da stišću tvoje sljepoočnice i cijelu glavu.

Ako su tvoje oči veoma blizu, izbjegavaj velike okvire.

Općenito je pravilo da biraš okvire koje su suprotne tvom obliku lica. Npr. imaš li okruglo lice, uvijek će ti bolje pristajati svi drugi oblici naočala osim okruglih.