A ŠTEDE I NOVAC

Odlični trikovi zbog kojih će hrana dulje zadržati svježinu

12.06.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Domaće voće i povrće svake godine je sve skuplje, a da što dulje zadrži svježinu i ne završi u kanti za smeće, u tome vam mogu pomoći ovi savjeti

Avokado

Ako vam je ostala polovica avokada, unutarnju stranu pokapajte s malo limunovog soka kako ne bi dobila neprivlačan smeđi izgled. Ovo je starinski trik koji se primjerice koristi i za jabuke ako ih trebate za ukrašavanje ili stavljate u salate pa želite da lijepo izgledaju. Isti će učinak imati i maslinovo ulje, piše msn.com.

Sačuvajte sir

Bilo koji tip tvrdog sira ostat će dulje svjež ako ga omotate papirnatim ručnikom poškropljenim s malo octa. ThriftyFun savjetuje da tako umotan komad sira stavite u plastičnu vrećicu i izbjegnut ćete plijesan, a malo octa neće utjecati na okus.

Voće i povrće

Nakon kupnje nemojte ga prati pa staviti u hladnjak jer će vlažnost utjecati na svježinu. Osim toga, svaki komad uvijek je bolje dobro oprati prije konzumacije i pod tekućom vodom kako bi se skinula sva prljavština.

Za bobičasto voće vrijedi drugačije pravilo

Fine jagode, kupine ili maline brzo propadaju, ali ako ih okupate u malo mlake vode i octa na nekoliko sekundi, spriječit ćete stvaranje plijesni. Samo je važno posušiti ih papirnatim ručnikom prije spremanja u hladnjak jer vlaga ima isti utjecaj kao i na ostalo voće ili povrće.

Celer

Savjet s bloga Just A Little Nutty kaže da će celer ostati hrskav ako ga u hladnjaku čuvate u aluminijskoj foliji umjesto u vrećici ili pretincu za voće i povrće. Na taj način će sačuvati hrskavost do pet dana.

Voće i povrće čuvajte odvojeno

Poznata kulinarska stranica The Kitchen podsjeća da voće i povrće ne bi trebalo dijeliti pretinac u hladnjaku zato što voće poput banana ili jabuka ima više etilena, zbog kojeg biljke dozrijevaju, a onda mogu nepotrebno ubrzati taj proces u drugih namirnica ako su spremljene zajedno i uzrokovati propadanje.

Jabuku ubacite među krumpire

Etilen ipak ima dobar učinak na krumpire pa ubacite jabuku u vreću s njima jer će usporiti klijanje.

Mrkva

Domaća mrkva sa zelenim vrhovima uvijek izgleda ljepše, ali prije spremanja u hladnjak odrežite taj dio. Kako savjetuje Gardenista, na taj način mrkva će zadržati više hranjivih tvari jer zeleni listovi vuku ih čak i nakon što je iskopana iz zemlje.

Domaći kruh

Sigurno je zdraviji jer nema aditiva i raznih dodataka, ali se zato može i prije sasušiti. Starinski trik je da čuvate kruh omotan u čistu kuhinjsku krpu pa zatvoren u plastičnu vrećicu.

Kruhu nije mjesto u hladnjaku

Iako mnogi misle da će na nižoj temperaturi kruh ostati dulje svjež, zapravo se događa suprotno jer se zbog hladnoće škrob prije kristalizira i gubi se rahlost.

Limun ipak stavite u hladnjak

Ako ste uspjeli nabaviti domaće i nešpricane limune, sigurno ste ih skupo platili pa se isplati poslušati savjet s portala The Kitchen. Eksperimentom su utvrdili da će limun trajati mjesec dana ako je u hladnjaku i u zatvorenoj plastičnoj vrećici, dulje nego da ga držite u zdjeli na sobnoj temperaturi.

Salatu čuvajte zasebno

Da bi bila hrskava i svježa do 10 dana, stavite je u posebnu plastičnu posudu s poklopcem. U posudu prethodno stavite papirnati ručnik koji će upijati vlagu, a poklopac i kutija spriječit će lomljenje listova jer je salata odvojena.

Mlijeko

Ovo ste već možda i znali, ali s obzirom da stižu ljetne vrućine, nije naodmet podsjetiti – mlijeko ne smije biti u vratima hladnjaka. Police na vratima hladnjaka su praktične, ali u njima je temperatura viša nego na unutarnjim policama pa se mlijeko može prije pokvariti.

Gljive u papirnatoj vrećici

Kako je vlaga u hladnjaku glavni uzrok propadanja voća i povrća, za gljive možete upotrijebiti trik s papirnatom vrećicom. Ona će ih odvojiti od ostalih namirnica i upijati vlagu koju otpuštaju pa će dulje biti svježe.

Krastavci, paprika ili patlidžani mogu bez hladnjaka

Dok brokula, celer, mrkva ili cvjetača moraju biti na hladnom da se ne bi pokvarili, povrće s tropskim i subtropskim porijeklom to ne treba. Budući da potječe iz toplijih krajeva, lako ga možemo držati na sobnoj temperaturi. Odnosi se to na patlidžane, tikvice, krastavce, papriku ili grah.