ZA ZDRAVLJE

Odlični razlozi da češće jedete čokoladu

06.12.2013 u 08:52

Bionic
Reading

Znate li o čokoladi nešto više od činjenice da je slatka i ukusna?

Istraživanja provedena na uzorku od 8.000 ljudi pokazuje da oni koji uživaju u čokoladi žive dulje od onih koji nikada ne jedu čokoladu. Taj učinak čokoladi omogućuju flavonoidi – tvari s antioksidacijskim učinkom. Oni smanjuju količine lošeg kolesterola, a tako štite srce i snižavaju krvni tlak. Također usporavaju rast stanica tumora. Naravno, ako pretjerujete s količinama, riskirate povećanje tjelesne težine.

Koja je čokolada zdravija?

Mliječna čokolada ima nešto manje flavonoida od crne, ali ako vam je to omiljena, onda barem potražite onu koja ima veći postotak kakaa, oko 20 posto. Crna čokolada je najzdraviji izbor. Ima najveći udio kakaa. Tamna čokolada je iznenađujuće bogata vitaminima i mineralima. Na primjer, 50 grama tamne čokolade ima 23 posto dnevnih potreba željeza, dok 50 grama špinata koji je poznat isključivo po željezu ima 20 posto dnevnih potreba.

Čokolada protiv boli

Znate li da receptori boli djeluju puno sporije kada jedemo čokoladu? Eto, tako kažu istraživanja. No ovo istraživanje je pokazalo da je upravo to razlog (dobar osjećaj) da jedemo pretjerane količine čokolade, što dovodi do neželjenog debljanja.

Muči vas PMS? Pojedite malo čokolade!

Poznato je da čokolada otpušta hormon sreće - endorfin - i na taj način smanjuje anksioznost, a uz to je puna magnezija koji je na glasu kao odličan podizač raspoloženja.

Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Ordinacija.hr.