odjeća koja govori

Odjeća s tajnom porukom: Kako su džemperi princeze Diane suptilno iskazivali njezine osjećaje

19.11.2022 u 18:05

Bionic
Reading

Iako nemamo naviku vidjeti da kraljevska obitelj nosi 'statement' odjeću, princeza Diana bila je ona koja je unijela promjene u kraljevski stil i ponosno nosila što god joj se sviđalo. Tako je odjećom izražavala svoje želje i osjećaje, za koje su se mnogi pravili slijepi

Princeza Diana modnim izborima često je odskakala od ostatka kraljevske obitelji. Počevši od male crne osvetničke haljine pa do sportskih izdanja koji su danas izvor inspiracije svima koji žele kreirati opušteni sportski look. Na inteligentan način odjećom je javno ostavljala poruke svima koji su ih znali čitati – o osjećajima je govorila izborom džempera.

Upotreba odjeće za slanje poruka tada nije bila tako uobičajena - osobito za kraljevsku figuru. Ipak, kraljevska obitelj brzo je shvatila da od Diane ništa nije neočekivano! Poznat je njezin 'Virgin Atlantic' koji je sugerirao da bi Diana rado odletila na neka daleka mjesta, daleko od britanskih problema.

Svim obožavateljima Dianinog ormara poznat je i crveni džemper na bijele ovčice, ali i jednu zalutalu crnu ovcu – koja vizualno sjajno predstavlja njezin osjećaj otpadnika u kraljevskoj obitelji.

Čak ni danas, više od 20 godina nakon Diane, nećemo vidjeti kraljevsku obitelj da nosi odjeću s porukom. Vidjeti Kate Middleton u odjeći koja implicira njezine političke ili privatne sklonosti čini se gotovo i nezamislivo za umjerenu britansku princezu.

Diana u 'Virgin Atlantic' džemperu Izvor: Profimedia / Autor: Johnny EGGITT / AFP / Profimedia

Iako je izbor džempera bio izuzetno modno napredan i hrabar, služili su i kao oblik fizičke zaštite i svojevrsnog štita. Ti predimenzionirani puloveri omogućili su joj da polako izađe iz svoje ljušture dok je napuštala kalupe Palače i postajala nova Diana: majka, modno osviještena, aktivistica i zagovornica ženske slobode da krenu svojim putem.

  • +5
Dodi i Diana Izvor: Profimedia / Autor: Homer Sykes / Alamy / Alamy / Profimedia