Savjeti zlata vrijedni

Kupujete roštilj, a ne znate koji odabrati? Evo što kažu old school grill majstori

09.06.2023 u 14:04

Bionic
Reading

Ljubitelji roštilja dijele se na dvije glavne kategorije: one koji pale roštilj tjedan dana prije Praznika rada i one koji misle da je vrijeme za roštilj - baš uvijek

Moramo priznati, druga ideja nam se više sviđa i mogli bismo se zamisliti kao njezini zagovornici. Proljeće je pravo vrijeme za roštilj, a ako još niste počeli s time, ne znamo što čekate.

Prije svega, razmislite o tome koliko vremena želite provesti roštiljajući. Za prvi sezonski roštilj vjerojatno ćete odabrati tehniku sporog pečenja. Prilagodite vatru na optimalnu temperaturu ili na lagani plamen na plinskom roštilju ili - čekajte dok vatra ne stane i ostane žar na klasičnom roštilju koristeći drvo i brikete. Nakon toga dobro marinirajte svinjske lopatice, rebra ili neko drugo meso kojem odgovara ovaj način pečenja i – slobodno se odmaknite od grilla, ne morate ga cijelo vrijeme nadgledati. Ljubitelji roštiljanja u kasnijim satima, točnije oni koji ne žele provesti previše vremena pred grillom, mogu odabrati meso koje se brzo peče, poput piletine, a dobra opcija su i riblji fileti ili odresci od cvjetače za vegane. Osim toga, ne zaboravite, ćevapi i ražnjići također su u skupini 'brzog pečenja'. Superbrzo povrće je pak za one najmanje strpljive. Zvijezde proljetnog menija, tikvice, šparoge, patlidžan, batat i rajčice svih oblika, dobrodošle su u svakom predjelu ili kao prilog mesu. I ne zaboravite, agrumi koji su polako počeli gubiti svježinu, zrele šljive, jabuke, breskve, mango i ananas omiljen su i neočekivan dodatak roštilja. Zaboravite na sintetičke industrijske okuse te prigrlite prirodnu slatkoću voća u kombinaciji s mediteranskim začinima, poput ružmarina ili lovorova lista. Sol i papar su klasični začini za roštilj, a za egzotični okus marinade možete dodati kurkumu i mljevenu papriku.

Plin, drvo, ugljen ili struja?

Dok razmišljate o tome što ćete peći, obratite pozornost na tip roštilja. Old school grill majstori će reći – nema do drva i ugljena. Ujedno je ovo najkompliciraniji tip roštilja u samom startu, ali na tržištu su, srećom, dostupna pomagala za pripalu. Mnogi ne znaju za praktičnu pomoć u obliku Barbecue posude za potpalu ugljena. Posuda se napuni ugljenom ili briketima za roštilj i pali pomoću jednog do dva potpaljivača i novinskog papira. Kada ugljen ili briketi poprime bijeli sloj pepela, dovoljno su užareni za paljenje roštilja. Važno je spomenuti da je pripalni kamen vruć i za njega vam trebaju rukavice. SPAR u ponudi ima one dostupne u paru, što je rijetkost za rukavice tog tipa jer se najčešće prodaju pojedinačno. One su izrađene od visokokvalitetnih aramidnih vlakana, ugodne zbog unutarnjeg sloja od pamuka i, najvažnije, otporne na temperaturu do 350 stupnjeva Celzija.

Najpraktičnije je ipak roštiljati u vrtu, a tu se mogućnosti povećavaju. Imate prostor, imate dovoljnu zaštitu od vjetra i imate ekipu koja jedva čeka početi jesti! Znate što to znači… Plinski roštilj s dva plamenika, bočnim kuhalom, kolicima i bočnim stolićima idealan je odabir za vas (CampingAZ) ili pak onaj na drvo ili ugljen, Barbecue Country Garden, koji se odlikuje rešetkom s pet razina visine, dodatnom rešetkom za grijanje hrane, bočnim i podnim policama te kotačima koji se mogu stopirati. Na taj način lakše ćete transportirati roštilj i prilagođavati ga vremenskim prilikama. Ako se negdje pojavi sunce, lako ga prebacite u hlad, ako počne kiša, na kotačima ga pogurajte do prve tende. Za vrtove su idealni okrugli roštilji raznih dimenzija, a vi odlučujete kakvi će biti – električni, plinski ili na drva ili ugljen.

Ipak, nekako nam se čini da ljubitelji roštiljanja uvijek vole ponijeti rešetku. Možda baš negdje u prolazu ugledate idealno mjesto da 'bacite' roštilj. Pri tome naglašavamo da obratite pažnju na sve sigurnosne mjere pri instalaciji. Dobar odabir je prijenosni plinski piknik roštilj s piezo paljenjem, naramenicom i ručkom za lakši transport, a čiji poklopac ima dvostruku ulogu - štiti ga i ujedno je daska za rezanje. Također, za piknike je idealan sklopivi roštilj s kromiranom rešetkom, otporan na visoke temperature… Ili čak - jednokratni?

A što s ljubiteljima premium roštilja?

Ne brinite! Znamo da je sve više zaljubljenika u grillana jela koja nisu nužno meso ili riba. Prije svega, ljubitelji povrća dolaze na svoje… no često budu nezadovoljni okusom povrća sa žara jer je zagorjelo, gumeno ili daje intenzivan okus mesa… Zato u priču ulaze košare za povrće kao optimalno rješenje. Od nehrđajućeg čelika, košara je odlična za pečenje sitnijih namirnica koje neće propadati kroz rešetku. Uz to, jednostavno se čisti toplom vodom i sredstvima za čišćenje. Također, ljubitelji pizze više nisu zakinuti. Ako ste u potrazi za najfinijom napoletanom, nabavite Barbecue set za pizzu s kamenom pločom od kordijerita i lopaticom s drškom od plemenitog materijala. Ovaj set idealan je i za druge pastry umjetnosti, poput flambiranih kolača ili neodoljivih pečenih kruščića. A sendviči? Ništa bez njih, čak i na roštilju! Vrijeme je za dobar tost uz Simpex preklopni električni roštilj. Podesivi poklopac s pet postavki visine, kućište od nehrđajućeg čelika te odvojive i reverzibilne ploče za pečenje, na koje se ne lijepi masnoća, a sve uz kontrolu temperature od 210 stupnjeva - čine ovaj roštilj idealnim saveznikom svake kuhinje i grill ekipe.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji sa SPAR Hrvatska.