NAŠA PREPORUKA

Od pizze do kave: Vodič po Dubrovniku za svačiji džep

27.07.2014 u 08:42

Bionic
Reading

Istina je, Dubrovnik je skup, ali ako mislite da su paprene cijene rezervirane isključivo za ljetne mjesece, varate se. Cijene u kafićima i restoranima iste su tijekom cijele godine, ali kao i svugdje, variraju ovisno o lokaciji. Prvo pravilo koje morate zapamtiti je to da je sve jeftinije izvan gradskih zidina, a usudili bismo se reći i ukusnije. No to ne znači da se nešto kvalitetno i cijenom prihvatljivo ne može pojesti i popiti i u Starom gradu

Malo tko nije čuo da kava na Stradunu košta tridesetak ili više kuna i da su općenito cijene u Dubrovniku astronomske. I dok popularnost najpoznatijeg hrvatskog grada raste i o njegovoj ljepoti se gotovo svakodnevno pišu hvalospjevi po svjetskim medijima, za prosječnog Hrvata odmor u Dubrovniku polako postaje nedostižan san. Hotelski smještaj, a grad podno Srđa hvali se najvećim brojem hotela s pet zvjezdica na Jadranu, je preskup, cijene apartmanskog smještaja su također previsoke u odnosu na ostatak obale, a troškovi puta do Dubrovnika su značajni. No kad ste već nategnuli ionako tanak kućni budžet i počastili se odmorom u Gradu, vrijeme je da potražite mjesta gdje možete popiti kavu ili pojesti nešto ukusno, a da ne padnete u nesvijest kad vam ispostave račun.
Caffe wine bar Tinel, Antuninska b. b. (Stari grad)

Prošle jeseni ugasio se kultni dubrovački kafić Talir u koji su zalazili brojni Dubrovčani, njihovi gosti i naravno glumci. U neprežaljenom Taliru mogla se popiti najbolja kava u gradu koja, za razliku do onih na Stradunu, nije stajala pravo malo bogatstvo. Na istom mjestu na kojem se nalazio Talir danas posluje kafić Tinel u kojem je kava i dalje jako dobra, a cijene pristojne. Iz nekog razloga Tinel je dobio tek dva stola u inače stolovima nakrcanoj uskoj uličici, ali srećom skalini su još uvijek slobodni za sjedenje i uživanje u kavi, sokovima ili vinima. Tamo ćete uglavnom sresti Dubrovčane koji u širokom luku zaobilaze uobičajene turističke klopke kakvih je grad prepun.

Buffet Škola, Antuninska 1 (Stari grad)

U istoj ulici nalazi se i buffet Škola ili Školica kako je nazivaju Dubrovčani. U njoj se već desetljećima nude sendviči od domaćeg kruha s pršutom i sirom. A ako naletite na vruć kruh tek izvađen iz peći, bit će vam savršeno jasno zašto ovi sendviči uživaju kultni status među Dubrovčanima i njihovim gostima.

Slastičarnica Dolce Vita, Nalješkovićeva 1 a (Stari grad)

Kad poželite sladoled ili možda najbolje palačinke u Gradu, onda je Dolce Vita, slastičarnica koja se nalazi u ulici pored Tinela i Školice pravo mjesto za vas. Palačinke s raznim nadjevima, od sladoleda, čokolade, oraha, vanilije ili marmelade najveći su adut Dolce Vite koju Dubrovčani obožavaju. A za razliku od ostalih mjesta na kojem čujete kakofoniju stranih jezika, ovdje se najčešće čuje prepoznatljiv rastegnuti dubrovački dijalekt. Udaljena je od Straduna svega 10-ak metara, a cijena dvije palačinke manja je od male kave s mlijekom bilo gdje na Stradunu.


Osvježenje u hladovini terase Sesama
Gradska kavana, Pred Dvorom 1 (Stari grad)

Još jedno mjesto na kojem ćete sresti puno Dubrovčana je Gradska kavana s čije terase puca prekrasan pogled na Stradun, Orlandov stup, Sponzu, crkvu sv. Vlaha i malu Onofrijevu fontanu. Cijene su doduše nešto više nego u kafićima u ulicama koje izlaze na Stradun, ali još uvijek značajno manje od onih koje se nalaze direktno na Stradunu. Nedavno preuređena, Gradska je svojevrsna gradska institucija, a Dubrovčani je jednakim žarom vole već desetljećima.

Restoran Kamenice, Gundulićeva poljana 8 (Stari grad)

Na gradskoj tržnici u Starom gradu nalazi se nekoliko restorana, od kojih dva svakako vrijedi posjetiti. Kamenice su restoran koji tradicionalno poslužuje jednostavna i ukusna riblja jela poput salate od hobotnice, prženih lignji, mušula (dagnji) na buzaru, crnog rižota i, naravno, svježih stonskih kamenica. To je restoran koji redovito preporučuju Dubrovčani, a iako se nalazi u većini turističkih vodiča, cijene su još uvijek vrlo pristojne u odnosu na ostale u starogradskoj jezgri.

Pizzeria Castro, Gundulićeva poljana 5 (Stari grad)

Samo nekoliko metara dalje od Kamenica nalazi se pizzeria Castro, a većina Dubrovčana reći će vam da tu možete pojesti najbolju pizzu u gradu. Pristupačne cijene, odlična usluga, ukusne pizze i sjajna lokacija dovoljni su razlozi da se i sami uvjerite u to.

Pizzeria Tabasco, Hvarska 48 A (ispod žičare)

Ljubitelji pizza trebali bi posjetiti i pizzeriju Tabasco koja se nalazi izvan gradskih zidina, odmah podno poznate dubrovačke žičare. Dobra pizza i prihvatljive cijene razlog su zašto je Tabasco godinama omiljena dubrovačka pizzerija (a ima i dostavu).

Pantarul je novi hit restoran među Dubrovčanima
Restoran Posat, Uz Posat 1 (Pile)

U blizini vrata od Pila nalazi se restoran Posat koji se može pohvaliti vrhunskom uslugom, kvalitetnom hranom, jako dobrom vinskom listom i predivnim pogledom s terase na gradske zidine te tvrđave Minčetu i Bokar. Ako želite nekog impresionirati, Posat je idealno mjesto za to. Jelovnik je baziran na mediteranskoj kuhinji i svježim sastojcima, a jedno od najpopularnijih jela su zeleni rezanci s jadranskim jastogom i naravno dnevno svježa riba. Posat je nešto višeg cjenovnog ranga, ali još uvijek znatno povoljniji od većine razvikanih dubrovačkih ribljih restorana.

Tovjerna Sesame,  Dante Alighieria b. b. (Pile)

Svega par minuta hoda od vrata od Pila, na putu prema parku Gradac i plaži Danče nalazi se Sesame. Terasa smještena u sjeni starih pitospora i borova idealna je za odmor i osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana. Uslužno osoblje, prekrasan okoliš i niske cijene pića definitivno ga čine mjestom koje svakako morate posjetiti u Dubrovniku. Iznad samog kafića nalazi se i ugodna terasa gdje se može uživati u delicijama iz restorana.

Art caffe, Branitelja Dubrovnika 25

Na Pilama, i to na glavnoj ulici, samo tri-četiri minute lagane šetnje od Starog grada, nalazi se otkačen Art caffe. Njegovi su najjači aduti dvije prekrasne terase, pristojne cijene, uslužni djelatnici i ambijent koji je potpuno drukčiji od svega ostalog u Dubrovniku. Stolovi su, naime, napravljeni od bubnjeva perilica za rublje, stare kade su pretvorene u sofe za sjedanje, a sve je popraćeno ludim bojama i neobičnim detaljima.

Tapas bar i restaurant Pantarul, Kralja Tomislava 1 (Lapad)

Novo hit mjesto među Dubrovčanima je tapas bar i restoran Pantarul smješten u Lapadu. Iako se ne nalazi u blizini gradskih zidina, Pantarul je mjesto koje vrijedi posjetiti bilo da ste u potrazi za ugodnim mjestom u kojem ćete popiti kavu ili sok, ukusnim tapasima ili se planirate počastiti maštovitom večerom. Zanimljiv koncept, svježe namirnice, pristojne cijene i ugodan ambijent osvojili su Dubrovčane na prvu, a to je, najbolje znaju lokalni ugostitelji, najteži posao.