IZLAZ IZ PROMETNE IZOLACIJE

Od jeseni aviokarte po najnižoj cijeni za Dubrovčane

14.08.2013 u 11:19

Bionic
Reading

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić na sastanku s čelništvom Croatia Airlinesa rekao je da su previsoke cijene karata na liniji Dubrovnik – Zagreb najveći problem te izrazio spremnost zakupiti 40 tisuća karata po najjeftinijoj tarifi koje bi se prodavale građanima Dubrovnika

Gradonačelnik Vlahušić istaknuo je kako najveći problem iz perspektive Dubrovčana ostaju previsoke cijene karata na liniji Dubrovnik – Zagreb te ponovno istaknuo spremnost zakupiti 40 tisuća karata po najjeftinijoj tarifi koje bi se prodavale građanima Dubrovnika. Uprava Croatia airlinesa prihvatila je prijedlog te najavila kako je već za ovu jesen spremna prodati nešto manje od 10 tisuća karata na taj način

S obzirom na prometnu izoliranost Dubrovnika, želimo pokrenuti inicijativu da se karte Dubrovnik - Zagreb oslobode plaćanja PDV-a, kazao je gradonačelnik Vlahušić te dodao kako u toj inicijativi očekuje potporu Vlade RH.

Uvažavajući obostrane potrebe i mogućnosti, ali daljnji razvoj partnerskih odnosa, direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić predložio je mogućnost stacioniranja dijela flote Croatia Airlinesa na dubrovačkom aerodromu već od 2015. godine.

Na današnjem sastanku iznesen je stav da Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija i Zračna luka Dubrovnik podržavaju napore uprave za stabilizacijom poslovanja Croatia airlinesa. Međutim, dubrovačka regija ne može snositi sav teret restrukturiranja te očekuju partnerski odnos nacionalnog avioprijevoznika i razumijevanje kako je zračni promet jedina veza Dubrovnika s Europom. Ako takvo razumijevanje izostane, stvorit će se preduvjeti za drukčija tržišna rješenja, složili su se gradonačelnik, zamjenik župana i direktor Zračne luke Dubrovnik.

Predstavnici Croatia airlinesa predstavili su program restrukturiranja nacionalnog avioprijevoznika, odnosno plan ušteda koji se odnosi na smanjenje broja letova. Od ove zime ukida se zimsko letenje na relaciji Dubrovnik – Frankfurt koje je Croatia Airlinesu donosio veliki gubitak, kazao je predsjednik uprave Krešimir Kučko.

Prezentirani troškovi te linije su preveliki te ih se ne može kompenzirati iz javnih proračuna, koji takav rashod nisu ni planirali, usuglasili su se sudionici sastanka. Zato je dogovoreno da će, umjesto letova za Frankfurt, tijekom ove zime, Croatia airlines poraditi na boljem voznom redu za Zagreb, većem broju polazaka i kraćim presjedanjima za putnike koji u Dubrovnik putuju preko zagrebačke zračne luke. Već za sljedeću zimu ponovna uspostava izravne linije Dubrovnik – Frankfurt pokušat će se postići povoljnijim zrakoplovima i pojačanim marketinškim angažmanom za njihovo punjenje, stoji u priopćenju objavljenom na službenim stranicama grada Dubrovnika.

Također, najavljeno je kako će se istražiti mogućnost uvođenja linija za Amsterdam i Bruxelles tijekom ljeta, predsezone i posezone kako bi se nadoknadio smanjeni broj slijetanja na dubrovačku zračnu luku.