BEZ PITANJA

Obama osvanuo kao model na jumbo plakatima

07.01.2010 u 15:00

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama postao je predsjednički maneken nakon što je brand Weatherproof bez odobrenja iskoristio njegove fotografije za goleme plakate postavljene na njujorškom Times Squareu

Weatherproof je zapravo iskoristio fotografije predsjednika koje su snimljene ispred kineskog zida, preko koje su otisnuli logotip i poruku 'A Leader In Style'.

'Politika Bijele kuće ne dopušta korištenje lika predsjednika u komercijalne svrhe', rekao je Bill Burton, zamjenik tajnika za medije. No Freddie Stollmack, direktor Weatherproofa, kaže da je fotografiju vidio u novinama za vrijeme Obamina posjeta Kini u studenom.

'Kaput mi se učinio poznatim, pa sam uzeo povećalo i po otisnutom logotipu uočio da riječ o našem brandu', rekao je Stollmack. Fotografiju je snimio Charles Dharapak za Associated Press, a tvrtka Weatherproof je onda kupila pravo na njezino korištenje.

Weatherproof međutim nije tražio odobrenje Bijele kuće, ili su mislili da im ono nije potrebno, s obzirom na to da Barack Obama u reklami brand ne podupire direktno. Smatraju da se radi samo o dobroj jakni koja dobro izgleda na šarmantnom predsjedniku. Stollmack je izjavio da nije zabrinut zbog predsjednikove moguće reakcije, štoviše, vjeruje da bi mu Bijela kuća trebala čestitati što Obama tako dobro izgleda na plakatima.

Dok je agencija za vanjsko oglašavanje prihvatila objavu jumbo plakata po gradu, The New York Times, New York Post i Women's Wear Daily odbili su objaviti tu reklamu u svojim tiskovinama.