ODUŠEVLJEN OBALOM

Novinar Guardiana o 'nemoguće plavom' hrvatskom moru

11.08.2015 u 09:40

Bionic
Reading

Novinar britanskog dnevnog lista The Guardian Kevin Rushby prije nekoliko dana posjetio je Hrvatsku te objavio prvu u nizu reportaža s putovanja Istočnom Europom i Baltikom koje će trajati čak šest tjedana. Prva postaja novinaru koji je na put poveo i svoju obitelj, bili su hrvatski otoci, odnosno Pag

Budući da su tema reportaže skrovita i slabije poznata mjesta, novinar se odlučio uputiti u suprotnom smjeru od brojnih partijanera koji su čekali svoj red na trajekt u Prizni i naći priču po koju je došao. To srećom nije bio nimalo težak novinarski zadatak, a prvi susret s, kako ga on naziva, 'nemoguće plavim morem', oduševio ga je jednako kao i autohtoni domaći proizvodi, zbog čega je na Pagu odmah kupio prošek, paški sir i maslinovo ulje.

Domaćin Branimir poklonio mu je bocu travarice i poveo ga na nezaboravnu vožnju kanuom nakon koje je zaključio kako je odabrati deset najljepših plaža na Pagu, kao odabrati deset najljepših zvijezda – nemoguće.

'Gdje god bismo pogledali, bile su savršene male uvale i čisto duboko plavo more prepuno lukavih riba koje nije lako uloviti. Na sjevernom dijelu otoka otkrili smo drevne lunjske maslinike, 24 hektara labirinta kamenih zidova i drveće starije od 1200 godina, dok je jedno drvo staro 1600 godina. Naravno, i tamo se nalaze malene uvale savršene za plivanje', oduševljeno novinar piše u reportaži  s Jadrana.

Domaćini su se pobrinuli da se Britanac dobro i zabavi pa su ga odveli na tulum na plaži u uvali Girenica, počastili crnim vinom, ribom s gradela i fritulama i oduševili pjesmama o ljubavi i moru

Priču završava zanimljivim činjenicama o Hrvatskoj poput one kako je poznati redatelj Alfred Hitchcock još 1964. godine proglasio zalazak sunca u Zadru najljepšim na svijetu, a čitateljima je preporučio neotkrivene dijelove Hrvatske, kao i otoke Rab, Cres, Silbu, Šoltu i Vis.

Nakon Paga Kevin i njegova obitelj svoj put nastavili su prema jugu, kako navodi, 1777 kilometara dugom hrvatskom obalom u čijoj su različitosti uživali, a njegove će preporuke zasigurno već u idućoj sezoni u Hrvatsku donijeti nove turiste željne baš takvih, neotkrivenih, autohtonih lokacija.