DRVO JE IN

Novi trendovi unutarnjeg uređenja

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U uređenju prostora najnoviji trendovi nameću 'eko friendly' namještaj, udobne garniture od pliša, a drvo je još uvijek nazastupljeniji materijal

Sve to moglo se vidjeti na IMM-u, najvećem sajmu namještaja i unutrašnjeg uređenja koji se sredinom siječnja svake godine održava u Kölnu. Kao sajam koji posjeti stotinjak tisuća posjetitelja, na kojem izlaže preko 1000 izlagača iz pedesetak zemalja, International Möbel Messe – IMM može si dozvoliti da diktira trendove za nastupajuću godinu ili više godina unaprijed. Iako je teško izmisliti nešto posve novo i drugačije, u šetnji kroz mnogobrojne hale sajma vidjeli smo da se trendovi izdvajaju, nametljivo ili ne, ali se ipak prepoznaju.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dizajnom i bojom zanimljiv ležaj
Sjedeće garniture su udobne, izrađene od pliša, a dobile su zaobljene, pomalo feminizirane oblike, a pojedine zaokupljaju pozornostu poprilično dramatičnim izborom boja.

Bijela je i dalje dominirajuća boja, a barokni ukrasi u dizajnu materijala za tapeciranje već su odredili sljedeću sezonu, kako u namještaju, tako i u modi.

Dizajneri su posebnu pažnju posvetili i muškarcima. Namještaj najmijenjen jačem spolu je vrlo precizno tehnički izveden, u obliku višenamjenskih sustava s velikom mogućnošću kombinacija, mi bismo rekli – multifunkcionalno i pomalo komplicirano.

Uočili smo i klasike iz 80-ih u krom i crnoj led tehnologiji svjetla u policama i ormarima.

No najvažnije od svega je što 'eko-friendly' namještaj dominira u svim sektorima. Obnovljivi izvori sirovina i mogućnost recikliranja materijala koji se koriste pri izradi namještaja presudan su kriterij za kupnju kod sve većeg broja potrošača. I tu nalazimo drvo kao najzastupljeniji materijal. Nemoguće je ne promjetiti veliki povratak drva: u svim mogućim kombinacijama s drugim materijalima, ponekad jednostavno kao da je netom uzeto iz prirode, često puta dizajnirano do savršenstva – drvo je apsolutni pobjednik.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Drvo je još uvijek najzastupljeniji materijal

Usred te svjetske priče o namještaju pronašli smo i hrvatski štand na kojem je izlagalo sedam proizvođača: DIN Novoselec, DI Sekulić, Inkea, Lapibus, Mundus, Spin Valis i Tora-Brestovac. Uz njih, koji su bili na zajedničkom štandu, na IMM-u je bila još jedna hrvatska tvrtka, Intera, i to na zasebnom štandu.

Hrvatski su proizvođači, uz pomoć Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva na ovom sajmu prisutni već treću godinu zaredom, povećavajući površinu izlaganja iz godine u godinu. Ove je godine izložbeni prostor bio velik 300 četvornih metara.

Naši su proizvođači izložili drvene stolove, stolice, krevete i ormare. Dizajnom nisu zaostajali za ostalom elitom na sajmu, a uređenjem štanda čak su pred mnogima i prednjačili. Jednostavnost linija namještaja, puno drvo i ekološka završna obrada preduvjet su da se hrvatski namještaj plasira u inozemstvo. Upravo sve te tri točke zadovoljene su u slučaju naših izlagača.

Preostaje jedino da im poželimo da ih dopadne dio velikog kolača

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

od 111 milijardi američkih dolara, koliko iznosi europska potrošnja namještaja. Tješi još i činjenica da je najveći dio namještaja prodan u Europi (27 država članica EU) i europskog porijekla.

I za kraj navodimo interesantan podatak: prosječan iznos potrošen na namještaj po stanovniku Europske unije je 220 dolara, dok je Njemačkoj to oko 500 dolara. Dakle, ako se kvalitetan drveni namještaj visokog cjenovnog razreda ne može plasirati u domovini, možda se može u inozemstvu - tamo su ljudi već prepoznali vrijednost našeg hrasta i bukve, već su se uvelike vratili prirodi i vrlo su probirljivi kod selekcioniranja namještaja, ovisno o njegovom porijeklu i kvaliteti. Sam naziv dijela sajma u kojem se pretežito nalazio drveni namještaj razumljiv je čak i onima koji ne znaju engleski i dovoljno govori o vrijednosti koju nosi: SOLID.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mag. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mag. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi