BENZINSKO-ELEKTRIČNI SKLOP

Novi Touareg bit će prvi VW-ov hibridni automobil

03.02.2009 u 10:50

Bionic
Reading

Nova generacija Touarega, najavljena za 2010. bit će prvi Volkswagenov serijski hibridni automobil

Volkswagen posljednjih mjeseci vrši opsežna testiranja na prototipnim modelima. Premda se spekuliralo o tome da će prvi Volkswagenov hibrid biti dizelsko-električni, on je ipak – benzinsko-električni. Riječ je o 'paralelnom hibridnom sustavu' gdje elektromotor, koji električnu energiju vuče iz litij-ionske baterije, i benzinski motor rade simultano kako bi skresali potrošnju monumentalnog SUV-a za čak 25 posto.

Benzinski dio jednadžbe činit će trolitreni kompresorom punjeni motor V6 sa 333 KS i 400 Nm od 3.000 o/min, u paru s elektromotorom snage 52 KS, no s masivnih postojanih 300 Nm okretnog momenta.

Volkswagen planira omogućiti hibridnom Touaregu prebacivanje i na potpuno električni režim, kojim bi se nastavila vožnja bez potrošnje goriva do brzine od 50 km/h. Uštedi goriva doprinijet će start-stop tehnologija, dok će bateriju, osim benzinskog motora, puniti i sustav regenerativnog kočenja.

U Volkswagenu tvrde kako dodatna masa hibridnog sklopa nije narušila Touaregove sposobnosti, jer automobil koristi olakšani diferencijal Torsen 4x4 . Tako će glomazni SUV i dalje moći potegnuti do tri i pol tone tereta te odrađivati uspone i spustove po nedostupnim terenima.