INDIJSKI ŠAFRAN

Nova tvar dobivena iz kurkume štiti mozak

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.02.2011 10:29
  • Objavljeno 10.02.2011 u 10:24
kurkuma

kurkuma

Izvor: Corbis / Autor: Klaus Hackenberg

Nova tvar koju su znanstvenici dobili iz kurkume, začina koji je odavno poznat kao antioksidans, štiti moždane stanice i pomaže u njihovoj obnovi nakon moždanog udara, po rezultatima pokusa provedenih na životinjama

Ta nova molekula nazvana CNB-001 pokazala je u pokusima na kunićima da djeluje na zaštitne mehanizme moždanog tkiva i pomaže njegovoj obnovi nakon moždanog udara.

Paul Lapchak, voditelj istraživanja na neurološkom odjelu klinike Cedars-Sinaj u Los Angelesu i glavni autor studije, iznio je svoje zaključke na godišnjoj konferenciji Američke udruge oboljelih od moždanog udara održanoj ovog tjedna u tome gradu.

Molekula CNB-001 ne otapa ugruške koji začepljuju krvnu žilu u mozgu i uzrokuju moždani udar, već svojim djelovanjem pomaže da se popravi šteta na tkivu na molekulskoj razini tako što smanjuje dotok krvi i kisika.

Kurkuma koju zovu i indijski šafran, odavno je predmet istraživanja u svezi s liječenjem ozljeda i moždanih bolesti.

Nezgoda je što organizam slabo apsorbira taj začin koji se brzo otapa pa ne uspijeva doći do mozga u većim količinama. Usto ga blokira i prirodni zaštitni mehanizam koji sprječava strane tvari da uđu u mozak. No zato molekula CNB-001 'posjeduje velik broj istih odlika kao i kurkuma, a bez problema može svladati prirodnu zapreku u moždanoj zaštiti i tako brzo stići do mozga te stimulirati više važnih mehanizama koji utječu na rad neurona', dodao je Lapchak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi