ZA PRSTE POLIZATI

Njezino najpopularnije jelo: Ovaj recept za lazanje slavne talijanske kuharice morate probati

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 07.09.2020 15:01
  • Objavljeno 07.09.2020 u 15:01
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Francesco Dibartolo / Panthermedia / Profimedia

Slavna talijanska kuharica Giada De Laurentiis podijelila je s publikom recept za svoje najpopularnije jelo koje vole sve generacije - lazanje. Umjesto klasičnog načina pripreme lazanja, talijanska kuharica bira nešto drugačiji način, a umjesto mljevenog mesa za ovaj je recept koristila špinat, ricottu i pršut

Kuharica, spisateljica i TV lice Giada De Laurentiis poznata je kao kraljica talijanske kuhinje. Od 2008. otkako se na TV kanalu Food Network počela prikazivati njezina kulinarska emisija 'Giada at Home', slavna kuharica inspirira gledatelje diljem svijeta svojim slasnim receptima, koji nerijetko uključujuću 'hranu za dušu'.

Giada je u Las Vegasu otvorila vlastiti restoran te je izdala 17 kuharica, a danas vam donosimo recept za njezino najpopularnije jelo koje je na stranici Food Networka prikupilo čak 1483 odlične recenzije. Riječ je o receptu za lazanje od špinata, ricotte i pršuta - jela od kojeg nam na samu pomisao kreću rasti zazubice.

Lazanje za šest osoba

Sastojci za umak:

  • 2 žlice maslaca
  • 4 žličice brašna
  • 1 1/4 šalice punomasnog mlijeka
  • 1/4 žličice soli
  • 1/8 žličice mljevenog crnog papra
  • Prstohvat muškatnog oraščića

Sastojci za lazanje:

  • 425 g ricotta sira
  • 300 g smrznuto, rezanog i ocijeđenog špinata
  • 1 šalica + 2 žlice ribanog parmezana
  • 85 g tanko rezanog pršuta
  • 1 veliko jaje (istučeno)
  • 3/4 žličice soli + za vodu za tjesteninu
  • 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 12 komada tjestenine za lazanje
  • 2 šalice pasirane rajčice
  • 1 šalica narezane mozzarelle (oko 115 g)

Upute za pripremu umaka

Otopite maslac u loncu srednje veličine nasrednje jakoj vatri. Dodajte brašno i pjenjačom miješajte 3 minute. Umutite mlijeko. Pojačajte vatru i miješajte umak dok ne prokuha i postane gust i gladak, oko 3 minute. U dobiveni bešamel umak dodajte sol, papar i muškatni oraščić.

Upute za pripremu lazanja

1. Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva.

2. U zdjelu dodajte i pomiješajte ricottu, špinat, parmezan, usitnjeni pršut, jaje, sol i papar.

3. Na veliku tavu dodajte maslinovo ulje, a na drugu ploču stavite da se grije lonac s posoljenom vodom za tjesteninu.

4. Kada voda zakuha, dodajte rezance i kuhajte ih otprilike 6-7 minuta, tako da budu al dente. Ocijedite tjesteninu i posložite je na papir za pečenje tako da se rezanci osuše.

5. Posudu za pečenje veličine 33 x 22 cm namažite maslacem i dno premažite s bešamelom.

6. Poredajte na radnu ploču četiri komada tjestenine i premažite svaki komad s 3 žlice smjese s ricottom i špinatom. Potom ih zarolajte u male rolice i poredajte u posudu s bešamelom tako da se ne dodiruju.

7. Isto ponovite s preostalom tjesteninom i smjesom.

8. Prelijte po vrhu pasiranom rajčicom, komadićima mozzarelle i ribanim parmezanom. Pecite dok ne poprimi lijepu zlatnu koricu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!