SJAJNA I NJEGOVANA

Njega kose prirodnim preparatima

10.01.2009 u 08:09

Bionic
Reading

Trgovine su prepune različitih preparata za njegu kose, od šampona i losiona do krema. Ponekad se vrlo teško odlučiti, pa zašto onda ne probati s nečim prirodnim?

Postoje jednostavni tretmani za kosu koje su koristile još bake naših baka, pomoću kojih kosa može postati prekrasna.

Također, dobar frizer preporučuje raznolik program njege kose jer se ističe da dugotrajna upotreba istog proizvoda može dovesti do zasićenosti i njegovog nakupljanja na kosi i vlasištu.

Proizvode za ispiranje kose možete napraviti sami u svojoj kuhinji, kao i niz drugih preparata za njegu kose, a prirodni sastojci vašoj će kosi osigurati dobrobit.

BILJNI ŠAMPON

Priprema biljnog šampona zaista je jednostavna. Najjednostavniji je način dodati 30 do 45 mililitara (dvije do tri čajne žličice) jake biljne otopine u blagi dječji sapun. Biljnu otopinu možete napraviti poput čaja, ali s većom dozom sušenog bilja (kamilice, zelenog čaja i sl.).

Drugi način za pravljenje biljnog šampona je dodavanje omiljenog eteričnog ulja u blagi dječji šampon. U 60 ml šampona dodajte pet kapi eteričnog ulja, i to neposredno prije pranja kose. Osim toga, u istu količinu šampona može se dodati pet kapi ulja i čajnu žličicu otopine od kamilice.

SREDSTVA ZA ISPIRANJE KOSE

Sredstva za ispiranje u koja smo dodali neki od biljnih čajeva održavaju našu kosu sjajnom i u odličnom stanju.

Dakle, kada perete kosu, prije zadnjeg ispiranja dodajte neki od preparata koji ste sami napravili. Najbolje je napraviti pun vrč sredstva i preliti ga preko kose te ostaviti da se osuši (ne ispirati vodom!). Dobro je nakon ispiranja tek raščešljati kosu.

Ružmarin i kamilica miješaju se s vodom i octom i koriste za ispiranje kose već stotinama godina. Naime, ocat je odličan regenerator za vlasište, dok biljni sastojci pojačavaju boju kose.

 

Sredstvo za svijetlu kosu

50 g cvjetova kamilice stavite u vrč i preko njih prelijte 900 mililitara prokuhane vode. Vrč zatvorite i ostavite da stoji preko noći. Nakon toga procijedite jer tekućina mora biti čista te dodajte 50 mililitara jabučnog octa i pet kapi eteričnog ulja od kamilice. Dobro začepite i ostavite u hladnjaku te iskoristite kao završno sredstvo za ispiranje u roku od jednog tjedna.

Kamilica pojačava svijetlu boju kose.

 

Sredstvo za tamnu kosu

Isti je postupak kao kod spravljanja sredstva za ispiranje svijetle kose, ali se umjesto kamilice i njezinog ulja koristi ružmarin i eterično ulje ružmarina. Naime, ružmarin pojačava tamnu boju kose.


Hladnoća i vjetar u zimskim mjesecima itekako štete našoj kosi, pa će joj tretman s prirodnim sastojcima zasigurno pomoći da se malo oporavi.