a tako malo treba...

Njega kose ljeti: Zbog grešaka koje radimo na plaži ispaštat ćemo na jesen

09.07.2022 u 20:18

Bionic
Reading

Vratiti se s ljetovanja s lijepom i zdravom kosom bez ispucalih ili suhih vrhova moguće je ako se pridržavate određenih beauty navika

Ljetovanje kojem se tako veselimo može, ako se ne njegujemo na pravi način, izazvati nesagledive posljedice na jesen u vidu nimalo privlačne, dehidrirane, beživotne i oštećene kose.

Tome u prilog govori upozorenje poznatog frizera Moncha Morena: 'Sat vremena na izravnom suncu dok se bezbrižno kupate doista može uništiti kosu ako nije dobro zaštićena.'

Evo koje su najčešće beauty greške u njezi kose:

Niste se temeljito počešljali nakon svakog kupanja

Iako se nekad tvrdilo da je mokra kosa u najslabijem stanju i da je ne treba četkati ili češljati, već samo proći prstima kroz nju, to ne stoji jer se ona mora (i treba) raspetljati nakon svakog kupanja. To morate napraviti pažljivo i nježno kvalitetnom četkom s dugim i fleksibilnim vlaknima. I koristite je pravilnom tehnikom. Prvo morate razmrsiti sve moguće čvorove na vrhovima kose, zatim prijeći na sredinu i završiti na korijenu.

MADALINA GHENEA

Rumunjska Sophia Loren sve je zasjenila u mrežastoj haljini

Pogledaj galeriju

Ne koristite proizvode za hidrataciju

Da bi ovo raspetljavanje bilo pravilno izvedeno, potrebno je koristiti odgovarajući njegujući proizvod za kosu. To može biti sprej za raščešljavanje bez ispiranja koji ima i zaštitu od sunca. Potrebno ga je nanositi nakon svakog kupanja s jednakom predanošću s kojom se krema za sunčanje nanosi na kožu. Nikako nemojte preskakati ovaj korak.

  • +5
Duga i njegovana kosa zaštitni je znak lijepe Camile Morrone Izvor: Profimedia / Autor: Xavier Collin / Avalon / Profimedia

Ne ispirete kosu nakon svakog kupanja (osobito u bazenu)

Ako ste na osamljenoj plaži, nije uvijek moguće isprati kosu nakon svakog kupanja (no znajte da je i morska sol može oštetiti), no na bazenima je to ipak lakše izvedivo. U slučaju obojene, izbijeljene ili kose s pramenovima vrlo ju je važno isprati nakon svakog izlaska iz vode. Bitno je potpuno eliminirati ostatke klora jer je oni mogu učiniti zelenkastom, a boja će izgubiti svoj sjaj, upozoravaju frizeri.

Oprez: osobe s vrlo svijetlom kosom, osobito izbijeljenom, trebaju koristiti pročišćavajuće šampone i tretmane za detoksikaciju koji pomažu eliminirati toksine iz vlasi.

Niste dobro zaštitili kosu prilikom izlaganja suncu

Iako vlada beauty mit koji kaže da se npr. masku za kosu može koristiti kao zaštitu od sunca ako nemate ništa drugo pri ruci, to nije dobra ideja jer ne znamo koje sastojke sadrže takvi proizvodi i kako će reagirati na suncu. Zato obavezno stavite na glavu kapu, šeširić ili šal oko kose kako biste je zaštitili.

Niste se ošišali prije odlaska na ljetovanje

Naše beauty navike prije početka sezone plaže ili bazena izravno utječu na zdravlje kose, stoga je dobro posjetiti frizera kako bi stanjio vrhove. No oprez: umjesto modernih načina šišanja uz korištenje škara za stanjivanje vrhova, koji mogu u konačnici dodatno oštetiti osjetljivu i tanku kosu nakon boravka na suncu i kupanja u slanoj ili bazenskoj vodi, radije zatražite ravne rezove.

Eksperimentirate bojama uoči ljetovanja

Prije odlaska na odmor nije dobro upustiti se u eksperimentiranje intenzivnim bojama poput npr. plave ili ružičaste. I ne zaboravite da ako nosite raspuštenu kosu na plaži, sunce će je, osobito ako je svjetlija, prirodno posvijetliti, pa i tako možete doći do savršenih sun kissed pramenova koji su uvijek in.