SAVJETI STRUČNJAKA

Nije svaka ista: Evo kako odabrati idealnu četku prema tipu kose

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 09.06.2020 15:34
  • Objavljeno 09.06.2020 u 15:19
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

Vrsta četke koju bismo trebali koristiti uvelike ovisi o vrsti kose i frizuri koju želimo složiti. One četke koje koristimo kada je kosa vlažna i svježe oprana nemaju istu funkciju kao četke koje se koriste za oblikovanje, a evo kako odabrati idealan model prema svom tipu kose

Četkanje kose čini i više za zdravlje kose nego što biste na prvu mogli pomisliti. Uz četkanje, četke mogu energizirati vlasište i pomoći u ravnomjernom raspoređivanju ulja kako biste imali zdravu glavu kose. Sa zasićenim tržištem, odabir savršene četke može biti težak zadatak, stoga su frizerski stručnjaci osmislili vodič kako biste po vlastitom tipu kose odredili koja će vam vrsta četke najviše odgovarati.

Češljevi

Prije nego što se upustite u dublje proučavanje anatomije četki, kratka riječ o češljevima. Razmak između svakog zuba reći će vam za kakvu je kosu pojedina vrsta češlja najbolja. Za kovrčave dame koje svoju kosu ne četkaju dalje izvan tuša, češlji sa širokim zubima (s većim razmacima između svakog zuba) su odličan izbor jer njegovim tretiranjem ne narušava se prirodan izgled kovrči. Ako imate ravnu kosu, češljevi s manje prostora između svakog zuba poslužit će svrsi. Češljevi s šiljkom na jednom kraju i vrlo malo prostora između svakog zuba izvrsni su za super glatku kosu ili za razdvajanje pramenova prilikom feniranja.

Četke za raščešljavanje kose

Riječ 'raščešljavanje' mogla bi brojne podsjetiti na djetinjstvo kada ste nasilno napadnuti s četkom za kosu, ali istina je da raščešljvanje može biti bolno, bez obzira koju koristili. Međutim, četke koje se upravo time bave služe jedinstvenom cilju. Kosa je krhka, a kidanje i lomljenje vlasi štetne su prakse koje se događaju kada čstkamo kosu previše agresivno ili s pogrešnim modelom četke, a ovo je posebno istinito kada je kosa mokra i samim time u najdelikatnijem stanju.

Četke za raščešljavanje najčešće su posebno dizajnirane kako bi bile dovoljno nježne za upotrebu na vlažnoj kosi, iako se mogu koristiti i na suhoj kosi ako vam kosa nije pregusta. Ovo je sjajna četka za većinu žena, osim za pojedine dame s kovrčavom kosom koja ne reagira dobro na bilo kakvo četkanje. Ako je vaša kosa sklona petljanju i češalj ju ne može najbolje raščešljati, ponesite četkicu za raščešljavanje kose u tuš kako biste eliminirali čvorove.

Klasična četka s jastučićem

Ova vrsta četke izgleda poput specijaliziranije sestre četke za raščešljavanje kose, a najviše će odgovarati ženama s dugom, gustom kosom, jer su često kratke ili tanke. Većina klasičnih četki s jastučićem dizajnirana je za suhu kosu, kao svakodnevni alat pri češljanju kose u cilju postizanja njezinog glatkog izgleda.

Za žene s ravnom valovitom kosom koje ne traže složeniji stil frizure, ove vrsta četke također će odgovarati, a također se može koristiti prilikom feniranja ravne kose. Također su super učinkovite nakon uvijanja kose jer pomažu pri blagom raščešljavanju lokni i postizanju njihovog prirodnog izgleda.

Okrugle četke

Okrugle četke su možda najučinkovitije četke svih vremena. Da, vidimo ih puno i razumijemo da bismo ih vjerojatno trebali posjedovati, ali postoji njezinih mnoštvo varijacija koje, čini se, mnogim damama ostaju tajanstvene.

Okrugle četke savršene su za stvaranje tog voluminoznog, klasičnog valovitog feniranja. Međutim, postoji toliko različitih vrsti okruglih četkica ovisno o debljini i vrsti zubaca, a upravo će ta dva detalja odrediti koja je vrsta okrugle četke najbolja za vašu kosu.

Što je okrugla četka veličinom manja, kosa će vam nakon feniranja biti kovrčavija ili valovitija zato što pramene kose morate više puta omotati oko četkice, a izuzetak od ovog općeg pravila su dame s kratkom, pixie frizurom ili šiškama gdje se manje okrugle četke koriste za stiliziranje kose.

Veće okrugle četkice i one srednje veličine služe za klasičnu valovitu fen frizuru, a sve dodatno oviso o samoj duljini kose. Četka srednje veličine na kosi koja seže do brade stvorit će gladak izgled, jer kosa nema dužinu da se omota oko četkice, kao što je slučaj s dužom kosom.