UBOJICE LIBIDA

Nemate želju za seksom? Evo zašto!

24.02.2013 u 10:40

Bionic
Reading

U posljednje vrijeme baš i nemate želju za seksom, ali ne znate gdje se krije razlog tome? Provjerite je li i vašem niskom libidu presudio jedan od najčešćih razloga koji ubijaju želju za seksom, a da toga niste niti svjesni

Kontracepcijske pilule
Iako su dokazi o utjecaju kontracepcijskih pilula na želju za seksom različiti, studija provedena 2010. godine nad više od tisuću žena zabilježila je manju seksualnu želju i uzbuđenje kod žena koje piju kontracepcijske pilule negoli kod onih koje ih ne piju. Osim znanstvenih dokaza, kako piše Buzzfeed.com, mnoge žene su i same rekle da su za vrijeme uzimanja kontracepcijske pilule osjećale manju želju za seksom.

Manjak sna
Studija iz 2011. godine otkrila je kako je spavanje manje od pet sati noću povezano sa značajnim padom razine muškog hormona testosterona, što može dovesti do manje želje za seksom. Osim toga, znanstvenici zdravorazumski pretpostavljaju kako neispavanost jednako tako ne pridonosi niti ženskom libidu.

Jedete previše
Za to bi mogle biti odgovorne zasićene masnoće. Stručnjak za seksualnu medicinu, doktor John Mulhall kaže da konzumacija prevelike količine tih masnoća može začepiti arterije i smanjiti dotok krvi u spolne organe.

Ne jedete dovoljno
Niska želja za seksom povezana je s premalim unosom kalorija u organizam. Iako se posljednjih nekoliko godina smatralo kako unos od 10 do 15 posto manje kalorija produljuje životni vijek, manjak dnevnog unosa kalorija zasigurno će umanjiti želju za seksom. Naime, ako ste gladni i nemate potrebne energije, i za očekivati je da će vaš libido biti nizak.

Proizvodi za rast kose
Studija iz 2011. godine pokazala je kako proizvodi koji potiču rast kose mogu uzrokovati nizak seksualni nagon i erektilnu disfunkciju kod muškaraca.

Stres
Stres je jedan od najvećih ubojica strasti u spavaćoj sobi. Naime, studija iz 2010. godine u kojoj su sudjelovale žene u fazi postmenopauze s niskom željom za seksom, pokazala je kako su za niski libido i smanjenu želju za seksom žene u većini slučajeva kao krivce navodile stres i umor. Tako je čak 60 posto žena otkrilo kako su upravo ta dva faktora pogoršala njihov seksualni život.

Depresija
Iako znanstvenicima još uvijek nije jasan smjer ove povezanosti, činjenica je da depresija može uzrokovati smanjenu želju za seksom. U jednoj studiji 70 posto ispitanika koji su patili od depresije, no nisu koristili nikakve lijekove, imali su smanjenu želju za seksom. Međutim, nekoliko studija, uključujući i onu iz 2010. godine, otkrile su vezu između nekih antidepresiva i seksualne disfunkcije.

Anemija
Prema riječima Brooke Faught, doktorice u klinici za seksualnu disfunkciju, anemija može uzrokovati nizak libido kod žena. Srećom, uzimanjem tableta željeza ovaj ubojica želje za seksom se može lako eliminirati.