Ovo je jedno od onih jela koje se priprema ekspresnom brzinom, a rezultat je iznenađujuće bogat i profinjen okus - upravo ono što želimo tijekom užurbanog radnog dana
Inspiracija za ovu tjesteninu dolazi iz talijanske kuhinje, a donosi ga slavna britanska kuharica Nigella Lawson, poznata po svojim jednostavnim i neodoljivo ukusnim receptima.
Riječ je o tjestenini sa šampinjonima, koje se u ovom slučaju ne kuhaju, nego se samo dobro očiste, tanko narežu i kratko mariniraju u maslinovu ulju, limunu, češnjaku i timijanu, baš kao što nam govori i klasični talijanski recept za tjesteninu linguine ai funghi crudi.
Kad se pomiješaju s vrućom tjesteninom, sve se pretvara u lagano, aromatično i izrazito mirisno jelo koje je idealno za brzu večeru, ali dovoljno posebno i za goste - i to s pripremom i kuhanjem u trajanju od svega desetak minuta.
Sastojci:
- 225 g smeđih šampinjona
- 80 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žličice krupne morske soli ili 1 žličica sitne soli
- 1 mali češanj češnjaka, zgnječen
- sok i naribana korica jednog neprskanog limuna
- listići s 4 grančice svježeg timijana
- 500 g linguina (tanka tjestenina)
- 1 svežanj svježeg peršina, nasjeckan
- 2–3 žlice svježe naribanog parmezana (ili po želji)
- svježe mljeveni crni papar
Priprema:
Gljive se tanko narežu i stave u veliku zdjelu zajedno s maslinovim uljem, solju, zgnječenim češnjakom, limunovim sokom i koricom te listićima timijana kako bi se lagano marinirale i upile sve mirise. Linguine se skuhaju prema uputama, ocijede tako da ostane malo škrobne vode pa još vrući prebace u zdjelu s marinadom od gljiva. Sve se dobro promiješa kako bi se sastojci povezali, zatim se doda nasjeckani peršin, naribani parmezan i svježe mljeveni papar. Jelo se posluži odmah, dok je tjestenina još vruća i aromatična.