MOĆNO DRUŠTVO

Nemate samopouzdanja? Nabavite kućnog ljubimca!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 13:52
  • Objavljeno 08.08.2011 u 09:26
pas kućni ljubimac cura

pas kućni ljubimac cura

Izvor: photl.com / Autor: photl.com

Ne možete se pohvaliti bogatim društvenim životom? Često ste nezadovoljni i nesretni? Nabavite kućnog ljubimca jer najnovije istraživanje pokazuje da su upravo oni zaslužni za bolje raspoloženje i veće samopouzdanje

Već je nekoliko istraživanja pokazalo da su kućni ljubimci iznimno dobri za zdravlje jer pridonose stabilnijem krvnom tlaku te uravnoteženim razinama kolesterola, a sprečavaju i srčani udar. Najnovije istraživanje pokazuje da su upravo kućni ljubimci odgovorni i za bogatiji društveni život te za osjećaj sreće, ispunjenosti i samopouzdanja.


Znanstvenici s američkog Sveučilišta Miami kažu da kućni ljubimci itekako mogu pomoći onima koji su nesretni, nezadovoljni i tužni. Naime, istraživanje je pokazalo da vlasnici često svoje kućne ljubimce doživljavaju kao bića koja im daju osjećaj pripadnosti te osjećaj smisla postojanja.

Uza sve to, vlasnici pasa imaju i veće samopouzdanje, rjeđe su usamljeni, a i u dobroj su fizičkoj formi. Uočeno je da su psi sramežljive osobe učinili otvorenijima i hrabrijima. Također, utvrđeno je da se vlasnici ljubimaca manje opterećuju brigama i crnim mislima.

Istraživanje je trajalo čak 15 godina, a predvodio ga je psiholog Allen McConnell. 'Iznenadila su me mnoga otkrića. Primjerice, kućni ljubimci zbližavaju ljude. Uvijek se smatralo da se ljudi koji imaju ljubimce otuđuju od drugih ljudi, ali događa se baš suprotno. Osim toga, ljubimci mogu pružiti puno veću potporu i utjehu od ljudi. U svakom slučaju, imati kućnog ljubimca je velika prednost', zaključio je dr. McConnell.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi