SAVJET VIŠE

Nemaš samopouzdanja? Odglumi ga!

14.04.2012 u 13:02

Bionic
Reading

Sa samopouzdanjem je život puno lakši. Lako je to reći, ali steći ga ako ga nemaš dovoljno, uvijek je mnogo teže. Pa kad ga ne uspiješ steći, a treba ti svakoga dana, onda ti ne preostaje drugo nego glumiti ga

Nedavno je mlada glumica Jennifer Lawrence iz hit filma 'Igre gladi' otkrila da i ona, iako izgleda superpouzdano, katkad ima problema s vjerom u sebe.

I kod Jennifer koja je izjavila da je nije briga što su je u medijima neki prozvali predebelom za ulogu Katniss, ponekad se javi crvić sumnje.


'Nekad čak i odglumim samoopouzdanje. Bila sam izvan sebe od straha kad sam prije nekoliko godina išla skakati padobranom. Ali uvjerila sam samu sebe da se ne bojim i na neki način sam se zavarala. Obično to upali', kaže ova zgodna 21-godišnja Amerikanka.

Tinejdžerima koji nemaju dovoljno samopouzdanja najčešći su problem druženja ili prilaženje osobi koja im se sviđa. Brinu se da ne ostavljaju dobar dojam pred drugima ili da su nezamijećeni. Samopouzdanje mnogima nedostaje (i ne samo tinejdžerima), ono se stječe cijeli život, a kako se ne stječe preko noći, ponekad ga treba lažirati. Glumiti samopouzdanje je zapravo i jedan od načina na koji ćeš potaknuti samog/u sebe da stekneš više samopouzdanja. Na taj način ćeš zavarati mozak da se osjećaš ugodno u svojoj koži i poslati sam sebi poruku: 'Ja sam samopouzdan/a, ja to mogu!'

Naravno, trebaš paziti da ne pretjeruješ – ako zaista nemaš nimalo snage, nemoj dokazivati samome sebi da ti to možeš. Jer sama gluma bez imalo oslonca ili prave motivacije pretvorit će tvoj nastup u svima vidljivu farsu, pa ćeš djelovati jadno. Dakle, želiš li uspjeti, ostaviti bolji dojam ili se suočiti sa situacijom za koju nemaš dovoljno samopouzdanja, potrebno ti je mnogo motivacije da se želiš promijeniti (neka ti mantra bude: 'Ja vjerujem u sebe! Nemam se čega sramiti, svatko može pogriješiti!') i – naravno malo glume!

JOŠ PONEKI SAVJET:
Kad se obraćaš drugima, neka rečenica što češće počne njihovim imenom. To je super trik – ljudi vole čuti svoje ime, a na taj način i dobivaju dojam da imaš samopouzdanja. Nemoj inicirati razgovore, nego se ubaci u već postojeće. Naime, ako si nervozan/na kad si u centru razgovora bit će ti još gore. Povremeno se smiješi i održavaj kontakt očima s drugima. Prije rukovanja s nekim, provjeri je li ti dlan znojan. Vlažni dlanovi često su znak nervoze ili nedostatka samopouzdanja.

Napraviš li neku grešku, zbog koje ti se čini da bi najradije propao/la u zemlju, nemoj se zamarati detaljima o tome. Zaboravi to, oprosti si tu glupost i idi dalje! Greške se događaju svakome i važno je samo znati nositi se s njima. Na taj način vježbaš samopouzdanje te drugima pokazuješ da ga imaš. I naravno, good luck!