CIJENE LETE U NEBO

Nedostatak guma prijeti proizvodnji automobila

01.07.2011 u 10:41

Bionic
Reading

Zbog katastrofalnog potresa u Japanu i zaustavljanja proizvodnje, ove nam je godine već prijetio manjak automobila, a sada nam iz Bridgestonea poručuju da ni automobilskih guma nema napretek

Prema napisima Automotive Newsa, trenutna proizvodnja automobilskih pneumatika ne može zadovoljiti proizvođače automobila. U Bridgestoneu tvrde da su proizvođači guma zbog recesije smanjili obujam proizvodnje za 71 milijun komada godišnje samo u SAD-u, a premda se krenulo u ekspanziju postrojenja, ne očekuje se da će tvornice moći raditi punim kapacitetom prije 2013.

No ni to nije sve. Kamen spoticanja je i čitava sila novih specijaliziranih formata guma za crossover vozila koja se ne proizvode u velikom obujmu, no usporavaju proizvodnju, a ne pomaže ni činjenica da se cijena materijala za proizvodnju pneumatika u posljednje dvije godine povećala za 52 posto.

Kako će se sve to odraziti na cijenu novih automobila, ostaje za vidjeti, no nadajmo se da nadolazeće zime neće biti problema s opskrbom gumama, kao što je to ove godine bio slučaj u nekim europskim državama.