igraju šah, uzgajaju svinje...

Nećete vjerovati što naši reprezentativci rade u slobodno vrijeme

17.06.2024 u 11:47

Bionic
Reading

Domagoj Vida uzgaja autohtone slavonske svinje, Martin Erlić pomaže obitelji u razvoju OPG-a, Bruno Petković igra šah, a Josip Stanišić uživa u golfu

Hrvatska je ponovno pred euforijom uslijed početka Eura 2024. u Njemačkoj pa je interes javnosti o životnim pričama naših reprezentativaca očekivano veći nego inače. Naime, osim što su uspješni na terenu, naši igrači pišu intrigantna životna poglavlja i van njega, a mi vam donosimo pregled nekih od najzanimljivijih hobija Vatrenih.

Među hrvatskim reprezentativcima sa zanimljivim hobijima izdvaja se Domagoj Vida, koji mnoštvo vremena van terena ulaže u razvoj poljoprivrednog biznisa, a sličnim poslom bavi se i Martin Erlić, dok je dio suigrača više orijentiran prema nekim drugim aktivnostima.

Vidina farma crnih svinja i brend 'Sinovi ravnice'

Domagoj Vida odrastao je okružen ljepotama slavonske prirode u Donjem Miholjcu te se na vrhuncu profesionalne karijere odlučio odvažiti na ulazak u poduzetničke vode i ulaganje u lokalnu poljoprivredu. Točnije, u razvoj farme na kojoj uzgaja autohtone crne svinje.

U ovaj pothvat krenuo je još 2014. godine u suradnji s četvoricom prijatelja te se, usprkos mišljenjima većine koji su u početku sumnjali u isplativost posla, ovaj potez pokazao kao pun pogodak. Zanimljivo, Vida nije uspješan samo u biznisu uzgoja autohtone pasmine svinje, već je i suvremeno zdanje njihove farme 2021. nominirano za prestižnu arhitektonsku nagradu 'Viktor Kovačić'.

'U početku ni oni niti ja nismo bili upućeni u crne svinje. Nitko od nas nije imao veze sa stočarstvom. Svi oko nas bili su sigurni da je to bacanje novca', svojevremeno je ispričao Vida za emisiju 'Dulum zemlje'.

Vida se tako pridružio mnogobrojnim OPG-ovima u Slavoniji čiji vlasnici srce i dušu ulažu u izgradnju vlastitog malog biznisa te nam u lokalne trgovine poput SPAR-a i INTERSPAR-a donose najsvježije, sezonske namirnice koje s guštom serviramo članovima svoje obitelji. Koliko je zahtjevno probiti se na tržištu zna i Vida, jer je u osnivanju OPG-a 'Sinovi ravnice' imao puno prepreka i nepoznanica na putu.

'Jedan čovjek tu iz susjedstva nam je rekao da radije uzmemo našu autohtonu fajfericu, odnosno crnu slavonsku svinju. On nam je rekao da će nam ta svinja dati puno više od mangulice. Raspitali smo se i vidjeli da je stvarno tako', rekao je o samim počecima za blog Gostiona jedan od osnivača 'Sinova ravnice', Dragan Simonović.

Bodrite Vatrene uz hrvatske namirnice

Nakon dugogodišnje uspješne suradnje s hrvatskim dobavljačima voća i povrća SPAR je pokrenuo projekt i robnu marku Vrtovi Hrvatske sa 30-ak domaćih dobavljača i OPG-ova, a čiji će se broj konstantno povećavati.

SPAR želi potaknuti domaću proizvodnju i povećati prepoznatljivost domaćih proizvoda. Voće i povrće dolazi iz okolice Virovitice, Vinkovaca, Bjelovara, Čazme, Varaždina, okolice Zadra i Zagreba te iz doline Neretve i Vrgorca. Riječ je o sezonskim proizvodima koji u najkraćem roku, unutar 24 sata od berbe, dolaze na police SPAR-a.

Nakon Lige nacija išao vaditi krumpire

Poljoprivredni poslovi nisu strani ni Martinu Erliću, miljeniku navijača talijanskog Sassuola, koji priznaje da ga upravo rad u domaćinstvu i na farmi najviše opušta. Martin je odrastao na selu pored Zadra te je u gostovanju u emisiji 'Knjaz kod Vatrenih' otkrio kako je nakon finala Lige nacija 2023. otišao kući - vaditi krumpire s obitelji.

Naime, u mjestu Tinju u zadarskom zaleđu njegova obitelj ima OPG na kojem uzgaja brojne poljoprivredne kulture, masline, luk, mrkvu, vinovu lozu, i sl., a u svemu im pomaže i on sam. Usprkos uspješnoj nogometnoj karijeri uz koju mu ne preostaje puno slobodnog vremena, hrvatski branič uskače u pomoć kada god stigne te ističe kako se ponekad i naljuti jer ga obitelj 'ne želi zamarati poslovima'.

No, vrijedni 26-godišnjak u više je navrata istaknuo da ne želi samo uživati u životu, već se posvetiti i radu u polju te u domaćinstvu (kaže da mu ni peglanje nije strano!).

Priznao je i kako najviše voli hraniti ovce u štali, ali i da je odličan u kuhanju, što nimalo ne čudi s obzirom na to da je u Opatiji završio Ugostiteljsku školu te stekao zvanje kuhara.

Kako bi zaljubljenici u kuhanje, poput Martina Erlića, imali priliku lakoćom nabaviti domaće proizvode s hrvatskih farmi, SPAR se pobrinuo da svoje trgovine uvijek drži dobro opremljenima najsvježijim namirnicama iz lokalne proizvodnje, koje možete pronaći pod nazivom Vrtovi Hrvatske. Ako, pak, niste sigurni što biste pripremili, hrvatski reprezentativac ima jasan savjet - s tjesteninom i rižotom ne možete pogriješiti!

'Stvarno sam bio jedan od boljih u struci, a i dan danas volim biti u kuhinji. Najviše volim tjesteninu i rižoto', rekao je Robertu Knjazu, a ako vas je hrvatski nogometaš motivirao na pripremu domaćeg jela, ponuda u SPAR-u će vas inspirirati za pripremu slasnog obroka.

Juranović je prehrambeni tehničar, a Labrović pasionirani kvizaš

O hrani i domaćim namirnicama puno zna i Josip Juranović koji je po zanimanju prehrambeni tehničar, no odavno je priznao kako mu san nikad nije bio postati nutricionist, već isključivo profesionalni nogometaš. Ipak, s obzirom na stečena znanja u školi, svojim suigračima bi vjerojatno mogao spremiti ukusan obrok, a ako u kampu reprezentacije nakon toga požele vrijeme kratiti danas vrlo popularnim načinom razonode i druženja - pub kvizom - vjerojatno već spremna pitanja ima vratar Nediljko Labrović.

SPAR Vrtovi Hrvatske

Tijekom godine kupcima je na raspolaganju oko 40 svježih i ukusnih proizvoda pakiranog sezonskog voća i povrća domaće proizvodnje koji su označeni logom Vrtova Hrvatske, a kako bi kupci u SPAR-u lakše uočili i odabrali hrvatske svježe proizvode. SPAR Vrtovi Hrvatske ovisno o sezoni dostupni su u SPAR i INTERSPAR trgovinama. Uvijek svježe ubrani, najbolje kvalitete i 100% hrvatski.

Rijekin čuvar mreže jest dokazano najbolji kvizaš među Vatrenima, što je pokazao na nizu natjecanja koja obožava pohoditi u slobodno vrijeme. U njima, rekao je jednom, osjeća adrenalin te uživa u natjecanjima koja traju i više od dva i pol sata.

Petković je zaljubljenik u šah, a Sosa u fiziku

Veliku konkurenciju mogao bi imati u Bruni Petkoviću, poznatom po svojoj elokvenciji i širem općem znanju, ali i zaljubljenosti u - šah. Dinamova 'devetka' više je puta svoje znanja pokazao na raznim humanitarnim turnirima, a otkrio je i kako ovaj sport igra od malih nogu.

'Igrao sam šah kad sam bio dijete, nekad, s tatom i bratom. Igram brzopotezni po minutu, dvije, kada sam negdje na pauzi, u karanteni ili na putu. Volim se zabavljati; kao što netko drugi igra igrice na mobitelu, tako ja igram šah. Igram amaterski, naravno, nisam ni blizu tome da sam dobar igrač, rekao je napadač za službeni Dinamov kanal.

Među Vatrenima s pomalo neočekivanim interesima je i Borna Sosa, koji je jednom prilikom otkrio da bi, kada se ne bi bavio nogometom, želio biti fizičar. Svojevremeno je čak razmišljao i o upisu prikladnog fakulteta. Ipak, priznaje kako ne žali za svojim odabirom profesionalne nogometne karijere, a ne žali niti Josip Stanišić. I on je, naime, odlučio slijediti strast prema nogometu, iako priznaje da podjednako obožava i golf, koji mu ostaje najdraži hobi i način provođenja slobodnog vremena s prijateljima.

No, za svoje hobije Dalićevi izabranici trenutno nemaju puno vremena, jer pred njima je zgusnut raspored utakmica na kojima će učinit sve da Hrvatskoj donesu još jedan trofej. Na tom putu pratit će ih vojska navijača, a ako niste među sretnicima koji će Vatrene bodriti uživo u Njemačkoj, požuriti po najsvježije namirnice Vrtova Hrvatske u SPAR i uz ukusne obroke bodrite hrvatske uzdanice pred malim ekranima!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji sa SPAR Hrvatska.