UŽITAK S NOGU

Najzdraviji jesenski fast food koji mami okusom i mirisom

Bionic
Reading

Primamljiv miris pečenih kestena koji se širi ulicama upotpunjuje jesenji ugođaj u gradovima, a zahvaljujući slatkastom i bogatom okusu kesten je postao popularna namirnica sjeverne hemisfere. Kesten raste kao veliko stablo i vrlo je čest u parkovima. Ima muške i ženske cvjetove, a kada su oprašeni, ženski cvjetovi razvijaju bodljama prekriveni tobolac unutar kojeg se nalazi plod koji je, kada dozre, tamnosmeđe boje i glatke površine

U odnosu na druge orašaste plodove u čiju skupinu ga ubrajamo, kesten sadrži malo kalorija, ima malo masnoća, ali je zato bogat izvor vitamina, minerala i fitonutrijenata važnih za zdravlje organizma. Razlog manjeg broja kalorija je taj što se plod najvećim dijelom sastoji od škroba, u odnosu na druge orašaste plodove koji sadrže visoki udio proteina i masti, a time i više kalorija. Dobar je izvor prehrambenih vlakana koja pomažu u regulaciji kolesterola smanjujući njegovu apsorpciju iz crijeva.

Hranjiv i ukusan

Osobito je bogat vitaminom C (100 g zadovoljava 72% dnevnih potreba za vitaminom C). Bogat je i folatom koji sudjeluje u sintezi DNA i stvaranju crvenih krvnih zrnaca, a osobito je važan u prvim mjesecima trudnoće kako bi se prevenirala oštećenja neuralne cijevi kod fetusa. Ipak, kuhanjem se gubi dio vitamina C, dok se pečenjem kestena zadržava veći udio tog vrijednog vitamina.

Zajedničko svojstvo s orašidima je da predstavlja izvor mononezasićenih masnih kiselina (MUFA) poput oleinske i palmitoleinske kiseline. Istraživanja pokazuju da MUFA u prehrani pomažu u snižavanju ukupnog, ali i LDL ('lošeg') kolesterola, a povećavaju HDL ('dobar') kolesterol.

Kestene je kod skladištenja poželjno tretirati poput povrća i voća jer u odnosu na druge orašaste plodove, sadrže više škroba pa se može puno brže pokvariti.

Jesen nam donosi tu zanimljivu namirnicu zato uživajte u njoj u kuhanom ill pečenom izdanju, u obliku kesten-pirea, kao sastojka u brojnim slasticama ili u sklopu glavnog jela (u Japanu možete naručiti i rižu s kestenom!). Specifičan slatkasti okus i kremasta tekstura nisu jedini aduti pitomog kestena – još je važnija njegova nutritivna vrijednost.

O autorici

Mr. sc. Irena Švenda, voditeljica Adhara centra za nutricionizam i ajurvedu, magistra je nutricionizma i mag. ing. bioprocesnog inženjerstva, uz brojne druge nadogradnje i edukacije iz područja ajurvede, fitoterapije i terapijske joge, a završava i znanstveni magisterij iz nutricionizma. U praksi s klijentima razvila je holistički pristup radu spajanjem navedenih područja kako bi se postigli vrhunski rezultati. Nutricionizam, ajurveda, joga, ljekovito bilje, kretanje i boravak u prirodi inspiriraju je i u poslovnom i privatnom životu, a cilj joj prevencija i terapija kroz navedene alate te znanje i svjesnost o sretnom i zdravom životu punom potencijala prenijeti na one koji su za to spremni, kroz rad s pojedincima, edukativnim ustanovama i tvrtkama.


Pečene ili kuhane kestene volim preporučiti u jesen kao jedan od brzih obroka na ulicama u zamjenu za pekarske proizvode ili kao večernji obrok uz šalicu toplog kvalitetnog mlijeka. Preporučujem ga i sportašima jer je bogat kvalitetnim ugljikohidratima, u jesen čak kao dio jelovnika u danima pripreme pred natjecanje (punjenje ugljikohidratima).

Juha od kestena

300 g kestena
150 g mrkva
1 poriluk
stabljika celera
1/3 korijena celera
Maslinovo ulje
Sol


Priprema

Kestene skuhati i oguliti. Ostavite nekoliko kestena sa strane.

Posebno skuhati mrkvu, poriluk i celer te korijen celera. Sve skuhano (i kesten i povrće) izmiksajte, dolijte vodu od kuhanog povrća te žličicu maslinovog ulja.

Lagano promiješajte i još par minuta neka se lagano krčka na vatri. Na kraju umiješajte i par cijelih kestena.