PROKLETSTVO NOVCA

Najsretniji smo kada imamo više novca od prijatelja

14.12.2010 u 10:15

Bionic
Reading

Poznato je da novac ne kupuje sreću - osim ako zarađujete više od svojih prijatelja, tvrde znanstvenici. Istraživanje je pokazalo da nije bitno koliko zarađujemo, već nas veseli ako zarađujemo više nego naši prijatelji

Istraživanje o kvaliteti života provedeno u desetak zemalja pokazalo je da, usprkos popularnom mišljenju, ekonomska i financijska stabilnost ne osigurava dugoročnu sreću i zadovoljstvo. Dokazano je upravo suprotno – što smo u kratkom roku zadovoljniji, to će naša sreća brže izblijedjeti.

Međutim, ono što se pokazalo konstantnim u svakoj zemlji je to da su bogatiji sretniji od siromašnijih. Teorija koju je još 1970. godine pokrenuo američki istraživač Richard Easterlin tvrdi da nam nije bitna količina koju zarađujemo, već da ćemo biti sretniji ako zarađujemo više od prijatelja.

Teoriju poznatu i pod nazivom Easterlineov paradoks potvrdila su i kasnija istraživanja. Kako tvrde brojni znanstvenici, sreća i količina novca koju zarađujemo su usko povezani. Međutim, paradoks je u tome da kada se nakon određenog vremena poveća količina zarađenog novca, razina sreće se ne povećava sukladno tome, već ostaje ista.