VLAKOM PO EUROPI

Najpopularnije pruge za savršen odmor

05.06.2013 u 10:05

Bionic
Reading

Većina Europljana na vožnju vlakom odlučuje se zbog ekonomičnosti i komfora. No na nekim se linijama može uživati u posebnim prirodnim i kulturnim vrijednostima ili davno zaboravljenom luksuzu

Pogledajte koje najpopularnije europske željezničke pruge zaslužuju biti mjesta na kojima ćete provesti godišnji odmor.

Slatka Švicarska – Čokoladni vlak
Od Montreuxa do Broca, devet sati i 45 minuta

Ovaj šarmantni vlak vozi u ljeto i jesen od Montreuxa s pogledom na Ženevsko jezero do srednjovjekovnog gradića Gruyèresa poznatog po istoimenom siru. Obiđite tvornicu sira i lokalni dvorac, ručajte i ponovno se ukrcajte na vlak kako bi nastavili do Broca. Tamo autobusom krenite po besplatne uzorke u tvornicu čokolade Cailler-Nestlé, smještenu između jezera Gruyères i planinskih vrhova prije nego što se vlakom vratite nazad.

Ovaj uskotračni planinski vlak vozi prugom sa sedam posto pada, prolazi kroz 55 tunela i 196 mostova, penje se na više od 2.250 metara i potom, prije zaustavljanja, spušta za gotovo 1.800 metara. Riječ 'express' odnosi se više na brzu mogućnost rezervacije sjedala nego na njegovu brzinu kretanja alpskim krajolicima od Švicarske do Italije. Dio pruge je na popisu UNESCO-ve svjetske baštine.

Hotel na kotačima Francisco de Goya
Od Pariza do Madrida, 13 sati, 30 minuta

Napustite Pariz navečer, uživajte u večeri od tri slijeda i jedinstvenom ruralnom krajoliku, zatim se odmorite uz umirujući ritam tračnica i drugo jutro probudite u Madridu, odmorni i spremni za razgledavanje trećeg najpopularnijeg grada u Europskoj uniji. Otmjeno putovanje uključuje i piće dobrodošlice, gurmansku večeru, doručak te sobu s kupaonicom i tušem.

Viteška tura britanskim dvorcima

Od Invernessa u Škotskoj do Gwynedda u Walesu, 15 dana

Otkrijte povijest utvrda i zamaka Velike Britanije tijekom dvotjednog putovanja Britanskom željeznicom uz 'Great British Heritage pass' koji će vam omogućiti ulaz u 580 usputnih atrakcija. Putovanje započnite u škotskom Invernessu nedaleko od Loch Nessa, posjetom zamku Urquhart. Nastavite preko Stirling Bridgea gdje je William Wallace pobijedio Engleze 1297. i produžite u Edinburgh. Engleski dvorci uključuju onaj u Doveru s jedinstvenim ratnim tunelima, a u velškom Gwynedd obavezno posjetite zamak Caernarfon.

Epsko putovanje Transibirskom željeznicom
Od Moskve do Vladivostoka, 19 dana

Ova legendarna pruga ikona je ruske kulture koja prolazi kroz osam vremenskih zona i povezuje glavni grad Moskvu s Tihim oceanom. U vlaku se siromašni prepliću s bogatima, stari s mladima, turisti s domaćima. Socijalne barijere nestaju dok putnici dijele jedinstveno željezničko iskustvo – bocu ruske votke po cijeni manjoj od 20 kuna. Stupanj komfora možete povećati unajmljivanjem vlastitog kupea, a na putu možete otići na niz izleta s raznim sadržajima – od hodanja i ronjenja do gradskih tura.

Vodeni svijet – vožnja norveškim fjordovima

Od Flama do Myrdala, jedan sat

Pruga koju svakako morate posjetiti ako se nađete  u Norveškoj kreće od sela kod Aurlandsfjorda i ide jednim od najoštrijih uspona na svijetu. U manje od 20 kilometara vlak se uspinje gotovo 900 metara kako bi za manje od sata dosegao planinski plato Myrdal. Na putu ćete vidjeti i vodopad Rjoandefossen visok gotovo 140 metara te pedesetak metara manji Kjosfossen gdje vlak u ljetnim mjesecima staje zbog fotografiranja.

Bavarski metak
Od Münchena do Nürnberga za sat  vremena

Želite ići brzo. Ovo visokobrzinsko čudo tehnike vozi između dva povijesna grada brzinom većom od 300 kilometara na sat. Putnici tvrde da je vrlo neobično iskustvo promatrati okolinu pri takvoj brzini. Osim zbog brze izmjene slika, kratko privikavanje treba i zbog buke te vibracija, no iskustvo se zaista isplati. Posebno u zimskim mjesecima kada u jednom danu možete obići dva vrhunska božićna sajma s domaćom hranom i začinjenim kuhanim vinom.

Zaboravljena elegancija 'Venice Simplon-Orient-Express'
Od Londona do Venecije, dva dana i jednu noć

Kada uđete u ovaj vlak kalendar se odjednom vrati u 20-e i 30-e godine prošlog stoljeća, kada je željeznica prolazila svoje zlatne trenutke na Starom kontinentu. Vlasnici su potrošili 16 milijuna američkih dolara kako bi 35 spavaćih vagona uredili u izvornom art decou. Elegancija se zbog toga očekuje i od putnika - za muškarce je u vrijeme večere obvezno odijelo i kravata, a za dame večernje toalete.

Balkan Flexipass
Od Beograda do Bara, 10 sati

Iako Balkan Flexipass omogućuje vožnju Bugarskom, Grčkom, Makedonijom, Crnom Gorom, Rumunjskom, Srbijom i Turskom za početak krenite nama najbližom rutom. Ukrcajte se u Beogradu nakon noćnog provoda i krenite prema Baru, lučkom gradu na crnogorskoj obali Jadrana. Grad je mješavina raznih kulturnih utjecaja, a ubraja se u jedna od najsunčanijih mjesta u Europi.

Luksuz za kotačima – Transilvanijska odiseja
Od Londona do Istanbula, osam dana s posjetima Budimpešti i Istanbulu

Na vrhu hranidbenog lanca među europskim gradovima je Dunav Express, privatni vlak klasične elegancije, modernog komfora i dobre hrane. Na ovoj turi koja počinje u Budimpešti vlakom ulazite u srce Transilvanije gdje, među ostalim, uživate u rodnom mjestu Vlada Tepeša, poznatog i kao Drakula. Potom preko Bospora dolazite u Istanbul mješavinu tisućljetne povijesti i novog urbanog sjaja.